YIL SONU KONSERİ: KUDSİ ERGÜNER & TAHİR AYDOĞDU

Divan Çukurhan, Necatibey Mah. Depo Sok. No 3 - Kale / ULUS 
12.12.2019 - 19:30

YIL SONU KONSERİ

YIL SONU KONSERİ: KUDSİ ERGÜNER & TAHİR AYDOĞDU

Institut français ve Divan Çukurhan işbirliği çerçevesinde, sizlere Fransa’dan gelen Kudsi Ergüner (ney)  ve TRT’den Tahir Aydoğdu (kanun) yıl sonu konserini sunar.

  • 12.12.2019 Perşembe saat 19.30
  • Yer: Divan Çukurhan, Necatibey Mah. Depo Sok. No 3 – Kale / ULUS 
  • Giriş 75TL (konser + kokteyl)
  • Bilet satış noktası: Institut français, Konrad Adenauer Cad. No 30 – YILDIZ (T: 0312 408 82 31-32) ve Divan Çukurhan otelin resepsyonunda

Program:

1- MAKAM SEGÂH

*Âyîn en Makam Segâh  1° Selâm : Buhurizâde Mustafa Itrî Dede eseri ( 1640-1712)

  *Âyîn en Makam Hüzzâm 3° Selâm : Hamizâde Ismail Dede eseri (1778-1846)   3° Selâm

* Segâh  Son Peşrev & Yürük Semâî : Neyzen Yusuf Paşa eseri (1821-1884)

 

2- MAKAM RAST- PENCGÂH

 Âyîn en Makam  Pencgah 3° Selâm : Molla Abd al- Rahman Câmî eseri (1414- 1492)

 

3- MAKAM BAYÂTΠ

 Âyîn en Makam  Bayâtî : Kûçek Derviş Mustafa Dede eseri ( ?1688)

1° Selâm  – 3° Selâm

* Bayâtî Son Yürük Semâî

 

4 – MAKAM HICÂZ

*Âyîn en Makam Hicâz : Kutbun Nâyî Osman Dede eseri ( 1652-1729)

*Âyîn Makam Beyati 1°  Selâm  – 3° Selâm

* Hicâz Son Peşrev  & Yürük Semâî

 

5 – MAKAM ACEMAŞÎRAN

*Acemaşîran Peşrev : Neyzen Salih Dede eseri ( ?1887)

 *Âyîn en Makam Acemaşîran 3° selâm : Neyzen Huseyin Fahreddin Dede eseri ( 1854-1911)

* Acemaşîran Son Peşrev & Yürük Semâî : Gâzî Giray Han eseri (1551-1607)

 

6 – MAKAM FERAHFEZA

*Âyîn en Makam Ferahfezâ : Hamizâde Ismail Dede eseri  3° Selâm

* Ferahfezâ  Son Peşrev & Yürük Semâî : Zeki Mehmet Ağa eseri (1776-1846)

Biografi

KUDSİ ERGÜNER (ney)

@Daniela Incoronato 

Neyzen Kudsi Erguner, klasik osmanlı ve tasavvuf muzigi konusunda uzun yıllardır gerçeklestirdigi konserler ve yayinladigi CD’lerle, hem uluslarasi bir üne sahib olmuş, hem de geleneksel müzigimize evrensel bir boyut kazandırmıştır.

Türk klasik ve tasavvuf müziginin ana enstrumanı ney‘de, Mevlevi geleneginin devamı olan ’’Erguner’’ ekolünun son temsilcisi Ulvi Erguner’in yetiştirdigi tek sanatçıdir.

Italyan Ortaokulu ve Pertevniyel Lisesi’nden sonra 1973 yılından itibaren yerleştigi Paris’te, müzik çalışmalarının yanı sıra, Mimarlik ve Müzikoloji dallarinda yüksek lisans seviyesine kadar ögrenim görmüştür.

1970-72 yillarinda TRT Istanbul radyosunda sanatçı olarak görev yapmış, aynı yıllarda gerçekleştirilen Mevlevi ayinlerinin Fransa, Ingiltere ve Amerika’da yapılan ilk tanıtımlarına katılmıştır.

Türkiye’de yaptıgı calışmalarda Münir Nureddin Selçuk, Kemal Gürses, Nevzat Atlıg, Udi Hırant, Necded Yaşar, Niyazi Sayın, Hüsnü Anıl, İhsan Özgen, Kadri Şençalar, Aka Gündüz, Kani Karaca, Bekir Sıtkı Sezgin, Alaeddin Yavaşça, Cinuçen Tanrıkorur, Recep Birgit, Müzeyyen Senar, Nesrin Sipahi gibi müzigin son üstadları ile birçok konserlere katılmış CD’ler üretmiştir.

Unesco’nun Uluslararası Müzik bölümünde plak ve CD’leri yayınlanan Erguner, yine aynı kurum tarafından Türk müzigi arşivini genişletmekle görevlendirilmiş, 1980 yilindan itibaren, Türkiye ile birlikte Hindistan, Pakistan, Afganistan, Japonya ve Kuzey Afrika ülkelerinde geleneksel müzikler üzerine, araştırmalarda bulunmuş, uzun yıllar Fransız milli radyosunda (Radio France Musique) program yapımcılıgi, yayın danışmalıgı ile birçok festival ve tiyatronun da sanat danışmanlıgını yapmıştır.

Songlines dergisinin yayinladigi « Dünyanin en iyi 50 Geleneksel Müzik Yorumcusu » listesinde yer alan tek türk müzisyen olan Erguner, Peter Gabriel, Robert Wilson, Carolyn Carlson, Maurice Bejart, Georges Aperghis, Alexandre Desplat, Tony Gatliff, Didier Lockwood, Michel Portal, Marc Minkowski, Sarkis, Fazil Say, Mehmet Ulusoy, Cristoph Lauer, Michel Godard, Renaud Garcia-Fons, Hilliard Ensemble, Jordi Saval, Ensemble Lycourgos Angelopoulos, New Ensemble, Atlas Ensemble, Markus Stochausen, Bartabas, Nusret Fethi Ali Khan, Anwar Brahem…) gibi pop muzikten klasik’e, caz’dan, çagdas müzige kadar birbirinden çok farklı konularda ünlü sanatçılarla biraraya gelerek konserler vermis ve CD’ler üretmiştir.

Mehmet Ulusoy’un yönettigi ’’Simyaci’’ ve ’’Benerji’’ piyeslerine hazirladigi muziklerle 1998 ve 2002 yılında, en iyi müzik dalında, ’’Afife Tiyatro Ödulu’’ lerini almistir.

Osmanlı müziginin her türlü dalı başda olmak üzere, farklı konular ve sanatçılarla gerçeklestirdigi yüzlerce CD ye ilave olarak, degişik dillerde makaleleri ve Fransa’da dört (’’Les Contes de Mesnevi’’, ’’Les saints des Derviches Bektachi’’, ’’La Fontaine de la Séparation’’ ve ’’La flûte des Origines’’) Türkiye’de iki (Ayrilik Çesmesi, Bir Neyzen, Iki Derya) yayınlanmış kitabı vardır.

2014 yilinda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 2018 yilinda Üsküp Audiovisuel Sanatlar Üniversitesi tarafından fahri doktora verilen Erguner, mayis 2016’da UNESCO tarafindan « Iyi Niyet Elçisi » seçilmiştir.

Halen tüm dünyada gerçekleştirdigi konserlerinin yanısıra, ’’Tasavvuf ve Musiki’’ uzerine konferans vermekte, Venedik Cini Vakfı ve Rotterdam konservatuarında ögretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

 

TAHİR AYDOĞDU (kanun)

Tahir AYDOĞDU, Kanun 1959’da İstanbul’da doğdu. İlk kanun derslerini ünlü kanun sanatçısı olan babası Gültekin Aydoğdu’dan aldı.

1981 yılında Ankara Radyosu’na girdi. 1983 yılında ODTÜ Fizik Bölümü’nden mezun oldu. 1997-2000 yılları arasında TRT Ankara Radyosu TSM Müdürlüğü yapmış, değişik tarihlerde GÜGEF Müzik Eğitimi Bölümü’nde, 1987-2000 yılları arasında ODTÜ Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmış, ODTÜ Klasik Türk Müziği Korosu şefliğini yürütmüş, bu çalışmalarından ötürü kendisine “2001 ODTÜ Takdir Ödülü” verilmiştir. Hasan Ferit Alnar’ın “Kanun Konçertosu”nu, bestecisinin dışında icra eden ikinci, “Çiftetelli” adlı eserini de seslendiren ilk sanatçı olan Aydoğdu; Modern Folk Üçlüsü, Asia Minör grubu, udî Cinuçen Tanrıkorur, caz vokalisti Yıldız İbrahimova, Hollandalı ve İspanyol sanatçılar, ülkemizin seçkin orkestraları ve çeşitli yaylı sazlar dörtlüleriyle yurt içinde ve yurt dışında birçok konser verdi.

Aydoğdu’nun ilk solo albümü “Hasret” 2004’te satışa sunulmuş, Gültekin Aydoğdu’yla beraber hazırladığı Kanun Metodu ise 2010 yılında yayımlanmıştır. 2005 yılında TRT Radyo 4’te hazırlayıp sunduğu “Tellerden Dökülen Nağmeler” programıyla TMOK (Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi) tarafından “Toplumsal Fair Play Ödülü Şeref Madalyası”na layık görülmüştür. Yurt içinde 15 ve 75 ülkede yayınlanan 5 albümü bulunan sanatçı, ABD’den Japonya’ya, Kanada’dan Hollanda’ya 50’dan fazla ülkede başarıyla ülkemizi temsil etmiştir. Aydoğdu, halen TRT Ankara Radyosu’nda kanun sanatçısı olarak görevine devam etmektedir.

Konserin gerçekleşecek olan mekanı: