Söyleşi – Kitaptan filme: Bir edebiyat yapıtını nasıl uyarlamalı ve değerlendirmeli ?

İstanbul Fransız Kültür Merkezi
26.03.2019 - 19:15

26 MART TARİHİNE ERTELEME
Ünlü Fransız ve Türk yazarlar, Philippe Claudel ve Hakan Günday : “Kitaptan filme: bir edebiyat yapıtını nasıl uyarlamalı ve değerlendirmeli ?” konulu söyleşinin konuşmacıları olacaklar.

Sinema tutkusunu da paylaşan iki önemli yazarla söyleşi.

Philippe Claudel
1962 yılında doğan Philippe Claudel yazar, dramaturg ve sinemacıdır. Kırka yakın kitap, anlatı, öykü, şiir ve roman yazarı olan Claudel’in birçok yapıtı tüm dünyada farklı dillere çevrilmiş ve birçok edebiyat (Renaudot Ödülü, Goncourt Öykü Ödülü, Goncourt Liseliler Ödülü, vs.) ve sinema ödülüne (Berlinale Seyirci Ödülü, BAFTA En İyi Yabancı Film Ödülü, En İyi İlk Film César Ödülü, Namur Festivali En iyi Senaryo Ödülü, Chicago Festivali En iyi Film Ödülü, vs.) layık bulunmuştur. Yazar aynı zamada Goncourt Akademisi ve Belçika Fransız Dili ve Edebiyatı Kraliyet Akademisi üyesidir.

Philippe Claudel’in eserlerini kütüphanemizden ödünç alabilirsiniz
Kitaplar: “Barrio Florès : Petite chronique des oubliés” ; “Le bruit des trousseaux” ; “Les âmes grises” ; “Trois petites histoires de jouets” ; “La petite fille de Monsieur Linh” ; “Le rapport de Brodeck” ; “L’Enquête” ; “Quelques-uns des cent regrets”
Filmler: “Les âmes grises” ; “Avant l’hiver”.

Hakan Günday
Türk edebiyatının yükselen yıldızı Hakan Günday edebiyatı Fransız yazar Louis-Ferdinand Céline ile keşfetti ve Céline’in etkisi yazarı bir daha hiç terk etmedi. Frankofon olan Günday, diplomat olan babasının görevi nedeniyle Brüksel ve farklı Avrupa ülkelerinde yaşadı. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransızca Tercümanlık Bölümü’nde eğitimine başlayan Günday daha sonra Université Libre de Bruxelles’in Siyasal Bilimler Bölümü’ne geçti. Eğitimine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde devam ederken yazmaya başladı.

2000 yılında yayınlanan ilk romanı « Kinyas et Kayra » Türkiye’nin ilk yeraltı romanı olarak kabul edilir. Sekiz romanı yayınlanan Günday’ın 2013 yılında « D’un extrême l’autre » (Galaade yayınevi) adıyla Fransızca’ya çevrilen romanı  « Az » 2011 yılında Türkiye’de en iyi roman ödülünü aldı.  « Ziyan » (Galaade, 2014) adlı romanı ise 2014 yılında Fransa-Türkiye ödülüne layık görüldü. 2013 yılında « Encore » başlığıyla Fransızca’ya çevrilen romanı « Daha », Fransa’da Médicis 2015 En İyi Yabancı Roman Ödülü’nü aldı. « Daha » romanı ayrıca 2017 yılında yönetmen ve oyuncu Onur Saylak tarafından aynı isimle sinemaya uyarlandı. Filmin senaryosunu Hakan Günday kaleme aldı. Filmin devamının çekimi proje aşamasındadır.


Günday ayrıca 10 bölümlük « Şahsiyet » dizisinin senaristidir. 2018’de çevrimiçi (Puhu TV) yayınlanan dizinin yönetmenliğini Onur Saylak, başrolünü ise Haluk Bilginer üstlendi. Bir seri katilin hikayesini anlatan dizi internet kullanıcıları tarafından yılın en iyi dizisi seçildi.  Hakan Günday, şarkıcı Müslüm Gürses’in hayatını anlatan Ketche ve Can Ulkay’ın filmi « Müslüm »’ün de senaristidir.

Hakan Günday’ın eserlerini kütüphanemizden ödünç alabilirsiniz: “D’un extrême à l’autre”; “Ziyan” ; “Encore” ; “Topaz” .

Bu söyleşi, Sainte Pulchérie Fransız Lisesi, Saint Joseph Fransız Lisesi ve Saint Michel Fransız Lisesi işbirliğiyle düzenlenmiştir.

Giriş serbesttir, kayıt gerektirir. Simültane çeviri yapılacaktır.
Yerler sınırlı sayıda olduğundan geliş sırasına göre yer verilir. Etkinliklerden en az 15 -30 dakika önce gelmenizi tavsiye ederiz.