SALON EDEBİYAT : VINCIANE DESPRET & AHMET NÜVİT BİNGÖL

ZOOM ÜZERİNDE ÇEVRİM İÇİ ETKİNLİK
16.06.2021 - 19:00
16.06.2021 - 19:00

Institut français Türkiye Edebiyat Salonu’nda Yiğit Bener Vinciane Despret ve çevirmen A. Nüvit Bingöl’ü ağırlıyor.

Institut français Türkiye Edebiyat Salonu etkinliğinde bu ay Vinciane Despret’yi ağırlayacağız. 16 Haziran Çarşamba 2021 saat 19.00’da gerçekleşecek çevrimiçi etkinliğin kolaylaştırıcılığını her zamanki gibi Yiğit Bener üstleniyor. Yazara, Doğru Soruları Sorsaydık Hayvanlar Ne Söylerdi (Tellekt Yayınları, 2019) kitabını Türkçe’ye kazandıran çevirmen Ahmet Nüvit Bingöl’de de eşlik edecek.

——–

“Örümceklerin titreşimli şiirinden haberdar mısınız? Ya kıllı burunlu vombatların kutsal mimarisinden? Bir ahtapotun gelgeç aforizmalarını hiç kulak kabarttınız mı?

Yoksa siz de mi “hayvanların ne yaptığı ve ne düşündüğü beni hiç ilgilendirmez” diyenlerdensiniz?

Oysa yüce İrokuva Ulusunun toplantılarının açılışında sorulan ilk soru, kurtların adına kimin söz alacağıydı, çünkü önemli kararlar almadan önce onların da ne düşündüğünü dikkate almalıydılar.

Gerçi, bir hayvanın ne düşündüğünü anlamak için ona hangi soruları sormak gerek? Ve hangi sorunun doğru soru olduğunu nasıl anlayacağız?

Belçika’nın Liège kentinde yaşayan Despret önce felsefe okur ve işsiz kalır. Bunun üzerine bir de psikoloji okur ve bu kez üniversitenin felsefe fakültesinde işe alınır… Bilim felsefesine yönelir, ardından da Etoloji, yani kendi doğal ortamlarında yaşayan hayvanların davranışlarını inceleyen bilim dalında uzmanlaşır, alanın önemli referanslarından biri haline gelir.  

Despret, yazdığı çok sayıda makale ve kitapta hayvanlarla ilişkilerimizi baştan düşünmemiz ve birlikte yaşam ilkesine oturtmamız gerektiğini anlatıyor.

Sonuçta, “hayvanlardan ve haklarından bana ne? İnsan haklarını hallettik de sıra hayvanlara mı geldi?” diyebilir miyiz? Hayvanlara yönelik şiddetin serbest olduğu bir toplumda insanlara barışçıl yaklaşılması ne derece mümkün?

Hayvanlara gaddarca davranan bir insanın, örneğin “sevginin varlığını kanıtlamak için” dişi sıçanlara ve yavrularına düpedüz işkence eden bir bilim insanının insanlara iyi davranması ne derece mümkün?

Hayvanlar üzerinde yürütülen kimi sözümona bilimsel deneylerin, Nazi doktor Mengele’nin toplama kamplarındaki “bilimsel çalışmalarından” ne farkı var? (Yiğit Bener, Deney öyküsü, Öteki Kabuslar)

——–

 

“Bilim felsefesi ve davranışbilimi uzmanı Vinciane Despret, Antik Yunan’dan günümüze filozofları ve biliminsanlarını en çok meşgul eden soruları ele alarak, bizi  insan ile hayvan arasındaki sınırları yeniden düşünmeye ve mevcut tahakküm mekanizmalarının kodlarını anlamak için yeni iletişim ağları örmeye davet ediyor.

Despret, bilimsel konuları alışılmadık bir mizahi üslupla ele aldığı gerçek hikâyelerde, bu dünyada birlikte yaşama dair farklı olanakların etik ve politik zeminini sorguluyor.

İnsanmerkezciliğin yerini eşitlikçi bir biyomerkezciliğin aldığı bu yeni tartışma hattı üzerinde insanları ve insan olmayanları bir arada tutan ve bugünün gerçekliğine dair politikalar üretme gücüne sahip olmamızı sağlayan da bu hikâyeler.
Doğru Soruları Sorsaydık Hayvanlar Ne Söylerdi? insan ile hayvan arasındaki sınırları kaldırarak, benimsediğimiz iletişim pratiklerine farklı açılardan bakmamızı sağlayan bir başvuru kitabı niteliği taşıyor.” Tellekt Yayınları tanıtım yazısından alıntılanmıştır.

 

Zoom üzerinden canlı olarak Türkçe simültane çeviri ile gerçekleşecek konferansa katılım için yukarıda bulunan KAYIT OL butonuna tıklamanız gerekmektedir. Katılımınız için gereken bağlantı etkinlikten 1 saat önce mail adresinize iletilecektir. Lütfen mail adresinizi doğru yazdığınızdan emin olunuz. 

Türkçe simültane çeviriden faydalanabilmek için Zoom uygulamasının son versiyonunu indirmeniz gerekmektedir.

Fotoğraf © Daniel Renou