KONFERANS: Anadolu Biyoçeşitliliği, Korunması Gereken Zenginlik

Institut français Ankara, Konrad Adenauer Cad. No 30, Yıldız
14.02.2024 - 19.30

Konferans dili simültane ile Fransızca ve Türkçe

Institut français Ankara’da 17 Mart’a kadar ziyarete açık olan “Bozkırdan Dağlara, Anadolu’nun Biyolojik Çeşitliliği” sergisi kapsamında sizleri Anadolu’daki biyolojik çeşitliliğin korunmasını, sanatçıyla ve bu korumanın uzmanları ile tartışmaya davet ediyoruz.

  • 14 Şubat Çarşamba, 19.30
  • Yer: Institut français Ankara, Konrad Adenauer Cad. No 30, Yıldız
  • Katılım ücretsiz, kayıt zorunlu
  • Konferans dili simültane çeviri ile Fransızca ve Türkçe

Konuşmacılar:

Özge Balkiz, Biyolojik Çeşitlilik Programı Koordinatörü
Şahismail Bayazıt, OGM Şube Müdürü
Tanguy Denieul, AFD Müdürü (Fransız Kalkınma Ajansı)
Thierry Magniez, Doğa fotoğrafçısı

Özge Balkız, 2000 yılında ODTÜ Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu ve yüksek lisansını yaban keçisi genetiği üzerine yaptı. Doktorasını Fransa’da Montpellier Üniversitesi’nde flamingo metapopülasyonlarının dinamikleri üzerine yaptı. Doktorası Türkiye ve Akdeniz havzasındaki flamingo popülasyonlarının dağılım davranışlarına odaklanmıştır. Bu türün korunması ve sulak alanların korunması konusunda çok sayıda kurumla çalışma fırsatı buldu. Doktorasının ardından Doğa Derneği’nde bilimsel koordinatör olarak çalıştı. Halen Doğa Koruma Merkezi’nde ve Yolda Derneği’nde biyoçeşitlilik uzmanı olarak çalışmaktadır. Türkiye’de koruma bilimi ve iklim değişikliği alanında farklı alanların ve ekosistemlerin etkin korunmasına yönelik çok sayıda projede çalıştı ve çalışmaya devam ediyor.

Şahismail Bayazıt, 15.08.1997 tarihinde Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Dirgine Orman İşletme Müdürlüğünde yevmiyeli mühendis olarak devamlı ormanların amenajman planlarının yapılmasında ve uygulamaya aktarılmasında göreve başladım. 2011 yılına kadar Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatının farklı birimlerinde mühendis olarak görev yaptım. Orman Genel Müdürlüğünün yeniden yapılandırılması sebebi ile 2011 yılında kurulan Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığı, Mesire Yerleri Şube Müdürlüğüne Mühendis olarak atamam yapıldı.2012 Kasım ayında Şube Müdürlüğü görevini vekâleten yürütmeye başladım. 2015 yılı Nisan ayı itibari ile de Şube Müdürlüğü görevine asaleten atandım. Mesire Yerleri Şube Müdürlüğünün 2011 yılındaki kuruluşundan Şubat 2017’ye kadar geçen sürede Mesire Yerleri Şubesi ile ilgili hazırlanan yönetmelik, tebliğ, izahname gibi mevzuat çalışmalarının tamamını hazırlayan, ardından uygulamaya koyan ve geliştiren ekip içerisinde yer aldım. Şubat 2017 tarihi itibariyle Biyolojik Çeşitlilik Şube Müdürlüğü görevini yürütmeye başladım. Ormanlarımızdaki biyolojik çeşitliliğin Orman Amenajman Planlarına entegrasyonu hususunda ilk defa 2021 yılında bir ihale ile yapılmasını sağladım. 2021 yılında ilk defa yapılan biyolojik çeşitliliğin planlanması işinin şartname ve sözleşmesini hazırlayarak bir ilki gerçekleştirdim.

Tanguy Denieul Paris Üniversitesi’nde İktisat Bilimi ardından 1990 yılında Panthéon-Sorbonne Mikro Ekonomi kamu politikaları DEA mezunudur. AFD grubunda 30 yılı aşkın süredir çalışıyor. Lise öğretmeni olarak yaşadığı ilk deneyimin ardından, kalkınma finansmanı alanındaki kariyeri 1991 yılında Fransa’nın Mayotte (Hint Okyanusu) adasının merkez bankasında ekonomik ve parasal çalışmalardan sorumlu teknik asistan olarak başladı. Daha sonra Paris’te, Guadeloupe’da (Fransız Antilleri, yine Mayotte’de) çeşitli ekonomist pozisyonlarıyla AFD bünyesinde devam etti ve ardından AFD genel merkezinde risk uzmanı olarak görev yaptı. Türkiye’deki görevine başlamadan önce, kriz bağlamında sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmaya yönelik finansman faaliyetlerini yönetmek üzere Burkina Faso’daki (Batı Afrika) Ouagadougu’daki AFD ajansının müdürlüğüne atandı. Ağustos 2021’den bu yana Ankara merkezli AFD ajansının Türkiye müdürlüğünü yapmaktadır.

Thierry Magniez 1974 yılında Fransa’nın Boulogne-sur-Mer kentinde doğdu. Jeoloji ve doğa bilimleri alanında aldığı eğitim onu biyoloji öğretmeni olmaya yöneltti. Ardından Paris’teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nin büyük keşif gezileri için bilimsel paydaşların bir araya getirilmesinden sorumlu oldu. Daha sonra sürdürülebilir kalkınma ile ilgili çeşitli konularda çalıştığı Lübnan’a; oradan da son üç yıldır bozkırlardan yüksek dağlara kadar Anadolu’yu karış karış dolaştığı Ankara’ya yerleşti. Meraklı ve maceracı kimliğiyle tanınan sanatçı ve fotoğrafçı Thierry Magniez, çocukluğundan beri bir fotoğraf tutkunudur ve doğayla kurduğu yakın temas, çektiği görüntülerin en büyük ilham kaynağıdır. Biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili konularda halk arasında farkındalık yaratmaya kendini adamıştır.