SERGİ: Bozkırdan Dağlara, Anadolu’nun Biyolojik Çeşitliliği

IFT, Konrad Adenauer Cad. No 30, Yıldız
25.01.2024
17.03.2024

Ankara’nın bioçeşitliliği

Institut français Ankara, DKM (Doğa Koruma Merkezi) ve AFD (Fransız Kalkınma Ajansı) iş birliğiyle, 2021 yılından beri Anadolu’nun biyoçeşitliliği üzerine çalışmakta olan Fransız fotoğrafçısı Thierry Magniez’in sergisini sunuyor.

Serginin amacı, Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliğini kutlamak, ormansızlaşma ve iklim değişikliğinin yarattığı tehditleri hatırlatmak ve bu çeşitliliğin korunması için iş birliğine dayalı eylemlerin sürdürülmesini teşvik etmektir.

25.01 – 17.03.2024
Yer: Institut français Ankara (her gün 10.00 – 18.00 arası)
Giriş ücretsiz

Thierry Magniez

Thierry Magniez 1974 yılında Fransa’nın Boulogne-sur-Mer kentinde doğdu. Jeoloji ve doğa bilimleri alanında aldığı eğitim onu biyoloji öğretmeni olmaya yöneltti. Ardından Paris’teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nin büyük keşif gezileri için bilimsel paydaşların bir araya getirilmesinden sorumlu oldu. Daha sonra sürdürülebilir kalkınma ile ilgili çeşitli konularda çalıştığı Lübnan’a; oradan da son üç yıldır bozkırlardan yüksek dağlara kadar Anadolu’yu karış karış dolaştığı Ankara’ya yerleşti. Meraklı ve maceracı kimliğiyle tanınan sanatçı ve fotoğrafçı Thierry Magniez, çocukluğundan beri bir fotoğraf tutkunudur ve doğayla kurduğu yakın temas, çektiği görüntülerin en büyük ilham kaynağıdır. Biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili konularda halk arasında farkındalık yaratmaya kendini adamıştır.

Doğa Koruma Merkezi

Doğa Koruma Merkezi (DKM), biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunması ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesi amacıyla 2004 yılında kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana dünyanın farklı yerlerindeki uygulamaları da takip ederek biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir kullanım ve iklim değişikliğine uyum için yeni araçlar ve yöntemler geliştirmeye odaklanan DKM, uygulanabilir çözümler ortaya konmasını sürecin en önemli noktası olarak görmektedir. DKM, doğa korumayı sosyal, ekonomik ve politik boyutları olan çok disiplinli bir çalışma alanı olarak görmektedir. Çalışmalarının odağına biyolojik çeşitliliği koymakla birlikte, söz edilen unsurların birbiri ile bağlantılı olduğunu anlayarak farklı konularda çözümler tasarlamakta ve uygulamalar gerçekleştirmektedir.

Fransız Kalkınma Ajansı

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), daha adil ve daha sürdürülebilir bir dünyaya geçişi destekleyen Fransa’nın ikili kalkınma bankasıdır. Fransa’nın uluslararası arenada sürdürülebilir kalkınma hedeflerini küresel olarak uygulamayı amaçlar.  İklim, biyoçeşitlilik, barış, eğitim, sürdürülebilir kentler, sağlık hizmetlerine erişim ve daha iyi yönetişim ile ilgili 150 ülkede 4.200’den fazla proje yürütmektedir.

2005 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet göstermekte olan AFD, bugüne kadar kamu yatırımlarına, belediyelere, kamu bankalarına ve özel sektöre sürdürülebilirlik alanında 4 milyar Avro’dan fazla finansman sağlamıştır. 2020 yılından bu yana, AFD’nin Türkiye’deki öncelikli konuları adil enerji dönüşümü, sürdürülebilir ve akıllı kentler, doğanın ve doğa hizmetlerinin korunması ve toplumsal cinsiyet olmuştur. Ayrıca, göçmenlerin belediye hizmetlerine ve işgücü piyasasına erişimlerini sağlamak amacıyla da projeler yürütülmektedir. Geçen sene yaşanan deprem felaketinin ardından kentlerin ve ekonominin yeniden yapılanmasının yeşil ve sürdürülebilir olması yönünde de desteğini sürdürmektedir.