KONFERANS: HİTİT KRALLIĞIN UZUN ÖMÜRLÜ OLMASININ SEBEBİNİ NASIL AÇIKLAYABİLİRİZ?

Institut français Ankara, Konrad Adenauer Cad. No 30 - YILDIZ
09.02.2022 - 19:30

KONFERANS

HİTİT KRALLIĞIN UZUN ÖMÜRLÜ OLMASININ SEBEBİNİ NASIL AÇIKLAYABİLİRİZ?

 

ARKEOLOJİ KONFERANSLARI

IFT etkinliği, Bilkent ve Ankara Üniversitelerin Arkeoloji Bölümleri işbirliği.

  • Konuşmacı: Arkeolog Eric Jean
  • 9 Şubat 2022 Çarşamba, 19:30
  • Konferans dili Fransızca, Türkçe simültane çeviri yapılacaktır
  • LCV: kultur.ankara@ifturquie.org

Tema:

Hitit Karallığın Uzun Ömürlü Olmasının Sebebini Nasıl Açıklayabiliriz?

Yüksek Orta Anadolu platosunun uzak kuzey mikro bölgelerinde kurulan Hitit krallığı, Anadolu’nun büyük bir kısmına ve Suriye’nin kuzeyine hükmetmiştir.

Neredeyse yarım bin yıllık varlığının yanı sıra imparatorluktaki bu gelişme nasıl anlaşılır?

Uzun tarihinin önemli olaylarının kronolojisini hatırlattıktan ve oluşumu için aslında elverişsiz coğrafi koşullarını tanımladıktan sonra, bir yandan daha eski bir geçmişe dayanan ve onun üzerinden oluşan Hitit kültürü, ve diğer yandan, ekonomik, toplumsal ve diplomatik konularda, farklı bölgelerin gerçeklerine uyum sağlayan bir devlet teşkilatı hakkında açıklayıcı konular ele alınacaktır.

Eric Jean biyografi

Nantes Üniversitesi’nde Tarih, sonra Paris 1-Panthéon-Sorbonne Üniversitesi’nde arkeoloji okuduktan sonra Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi ve Hitit Medeniyeti konusunda uzmanlaşır.

1996 yılından beri Türkiye’de yaşayan Jean 2012 yılında Türk vatandaşlığını alır.

1996-1999 arasında Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde (İstanbul) Araştırmacı olarak, 2002-2011 arasında Galatasaray Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışan Jean akademisyen olarak, 2011-2012 arasında Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapar.

Fransa, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve özellikle Türkiye’de çok sayıda arkeolojik kazılarda yer aldı. 2012 yılından itibaren ve 2014 yılından itibaren Başkan Yardımcısı olarak Mersin-Yumuktepe kazılarına katılmaktadır.

IFEA’ya bağlı Araştırmacı, Fransa’da HAROC’un (CNRS, ArScan, Nanterre) Üyesi ve aynı zamanda Societas Anatolica’nın (Paris – Louvain-la-Neuve – Istanbul – Çorum) Başkan Yardımcısı, Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü’nün (TEBE, İstanbul) Muhabir Üyesi ve 2014 yılından bu yana Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yaptığı Hitit Üniversitesi (Çorum, Türkiye) Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısıdır.