BAK Kulaktan Kulağa KISA FİLMLER

Institut français Ankara, Konrad Adenauer Cad. No 30 - YILDIZ
08.04.2022 - 19:30

KISA FİMLER

3 ŞEHİR, 12 KADIN, 12 FİLM

BAK Kulaktan Kulağa filmleri Ankara’da!

8 Nisan Cuma akşamı saat 19.30’da Institut français’de.

Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK kapsamında Temmuz 2020 – Nisan 2021 arasında çevrimiçi olarak gerçekleşen Kulaktan Kulağa Kolektif Video Üretim Atölyesi, Diyarbakır Sanat Merkezi yürütücülüğünde Institut français de Turquie ve Anadolu Kültür desteğiyle gerçekleşti.

KULAKTAN KULAĞA

Şehre ve hafızaya dair anlatılagelen hikâyeleri yaratıcı müdahalelerle yeniden kurma amacıyla yola çıkan Kulaktan Kulağa, Diyarbakır, Batman ve Mardin’den kadınların şehir anlatılarına oyunbozan bir tavırla yaklaşan 12 filmi Ankara’da seyircileriyle buluşturuyor.

Filmler çok dilli (Türkçe-Kürtçe-Arapça) olduğundan İngilizce-Türkçe-Kürtçe olarak farklı altyazı seçenekleriyle gösterilecektir.

Gösterimden sonra proje yürütücülerinden Bilge Işık ile bir buluşma gerçekleşecektir (Türkçe olacak).

Katılım ücretsizdir ve kayıtlıdır.

Bilge Işık, biyografi

Proje Koordinatörü/ Diyarbakır Sanat Merkezi

Bilge Işık, 1990 yılında Diyarbakır’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Bölümü’nden Sosyoloji yan dalıyla mezun olduktan sonra Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Sosyoloji yüksek lisans programını, Jim Jarmusch Sineması’yla ilgili yazdığı tezle bitirdi. 2015-2017 yılları arasında Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği’nde eğitmen olarak çalıştı. 2019 yılından bu yana Diyarbakır Sanat Merkezi’nde proje koordinatörü olarak görev alıyor. Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri doktora programına devam ediyor. İlgi alanları arasında sinema ve edebiyat bulunuyor.

Project Coordinator/ Diyarbakır Arts Center

Bilge Işık was born in Diyarbakır in 1990. After graduating from Hacettepe University Health Administration Department with a minor in Sociology, she completed her master’s degree in Sociology at Mardin Artuklu University with a thesis on cinema of Jim Jarmusch.  Between 2015-2017, she worked as a trainer at the Union of Southeastern Anatolian Municipalities. She has been working as a project coordinator at Diyarbakır Arts Center since 2019. She is continuing her Ph.D. in Communication Sciences at Hacettepe University. Her interests include cinema and literature.

1/Fotoğraf Altı

Yönetmen Aylin Kızıl

Video, 6’33’’, Şubat 2021, film dili Türkçe, İngilizce altyazılı

Diyarbakır

Fotoğraf Altı, Helin Apartmanı’nın Diyarbakır Surları’na ve çevresine hakim yüksek damından  şehrin yıkılıp yeniden yapılan ve her an yıkılma ihtimalini barındıran mahallelerine bakıyor. Film, imaja hakim olmaya çalışan bir üst sesin, anlamın parçası olmaya başlayan bir bedene ve konuma kısacık yolculuğu.

2/Pekan ê (Mümkün)

Yönetmen Berivan Karatorak

Video, 4’11’’, Şubat 2021, film dili Kürtçe, İngilizce ve Türkçe altyazılı

Diyarbakır

 Şurada, şu ağaçların gölgesinde bir uzanıversem? Mümkün mü? Şehrin sıkıntısından uzaklaşmaya, doğada huzur bulmaya çalışan kadınlar için pek de mümkün olmuyor. Pekan ê (Mümkün), Diyarbakır’da kültürel miras ve ekoloji tartışmalarının merkezinde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde geçen sıradan bir günün parıltılı rüyası. Bir kadının can sıkıntısıyla, merakla, dansla ve arayışlarıyla nefes alabildiği bir gün…

3/Pîrê Zeki (Zeki Nine)

Yönetmen Berivan Bagı

Video, 6’36’’, Şubat 2021, film dili Kürtçe, Türkçe altyazılı

Mardin

Pîrê Zeki’de (Zeki Nine), Berivan ve anneannesi kamera aracılığıyla tatlı bir muhabbete dalıyor ve anneannenin rengarenk dünyasını keyifle izleyiciye tanıtıyorlar. Mardin’in bir köyünde bahçeli evinde tek başına yaşayan Zeki Nine, ununu elemiş eleğini asmış, yüzük ve bilezikleri, bahçesindeki reyhanları, dizi dizi turşuları ve salonunun baş döndürücü duvarını süsleyen hayat parçalarıyla Berivan’la birlikte bizleri de dünyasına konuk ediyor. 

4/Kapı

Yönetmen Evindar Tokur

Video, 7’19’’, Şubat 2021, film dili Türkçe, İngilizce altyazılı

Diyarbakır

Kapı, faili meçhul cinayetlerin ve zorunlu göçün bitmeyen ağrısını, şehirle yüzleşerek dindirme çabasından yola çıkıyor. Bugünün Diyarbakır’ında geçmişi arayan film, çocukluğun, yuvanın, kaybedilen mekânların izini sürerken kişisel tarih ve kolektif hafızayı bir arada tutmaya çalışıyor. Hem öfke hem yas hem de veda cümleleri kuran Kapı, karanlık bir suçun hafızasının yerine, hayatta kalmayı hatırlatan bir iyileşme arzusu koyuyor.

5/Mehla Qorê

Yönetmen Fatma Çelîk

Video, 8’24’’, Şubat 2021, film dili Kürtçe, Türkçe altyazılı

Diyarbakır

Mehla Qorê, Fatma’nın hatırladığı ilk anısından yola çıkarak çocukluğunu geçirdiği mahalleyi yeniden kuruyor. 2015’te Suriçi’nde gerçekleşen çatışmalı süreçte yıkılan mahalleye ait fotoğrafları, eski aile albümlerini, ailedeki kadınların hatırladıklarını ve hatırlamak istemediklerini bir araya getiren film, Fatma’nın o ilk anının peşindeki arayışının izini sürüyor.

6/Bir Çember Düşün

Yönetmen Fatoş Güneri

Video, 5’29’’, Şubat 2021, film dili Türkçe, İngilizce altyazılı

Diyarbakır

Diyarbakır’ın dar sokaklarında yolunu kaybeden Fatoş fallarla yönünü bulmaya çalışır. Falcıların her cümlesi onu başka bir yola sürükler; hiç bilmediği ama ona çok tanıdık gelen sokaklardan istemese de geçecektir. Diyarbakırlı falcıların sesleriyle şehrin sokaklarının belgesel görüntülerini buluşturan Bir Çember Düşün, çocukluk mekânının hafızasını bir arayışa dönüştüren, sonu aydınlığa çıkan bir yürüme halinin filmi. 

7/Uzay, Fehmi ve Şehrin Sırları

Yönetmen Mediha Güzelgün

Video,11’47’’, Şubat 2021, film dili Türkçe ve Kürtçe, Türkçe altyazılı

Mardin

Uzay, Fehmi ve Şehrin Sırları, Mardin’in masalsı temsilinin yerine bir uzay macerası koyan, geçmişle geleceği buluşturan bir hikâye. Şehrin kalesinin aslında Nuh’un gemisi olduğuna, Nuh’un gemisine hayvan cinslerinden değil de insan cinlerinden doldurup Mardin’e demir attığına inanan bir anlatıcının mihmandarlığında ilerleyen film, bizi belki de Nuh’un kendisi olan Fehmi’yle tanıştırıyor. Anlatıcıya göre içten içe uzaya gitmek isteyen, belki de zaten uzaydan gelmiş olan Fehmi… 

8/Taş ve Su

Yönetmen Nalin Acar

Video, 5’14’’, Şubat 2021, film dili Türkçe, İngilizce altyazılı

Batman

Ilısu Barajı ile sular altında kalan Hasankeyf artık Batman’da sadece bir süs havuzunun duvarlarını süslüyor. Bu süs havuzu da tıpkı tarihî Hasankeyf gibi kendi ekosistemini yaratıyor. Görüntüleri kavramlarla eşleyerek ve aynı kavramlara farklı görüntülerin bağlamında yeniden dönerek ilerleyen Taş ve Su, izleyiciyi yeniden bakmaya ve anlamaya davet ederken tanık olmanın ağırlığına işaret ediyor.

9/4 Aralık 2020, Nusaybin

Yönetmen Rozerin Tadik

Video, 4’13’’, Şubat 2021, film dili Türkçe, İngilizce altyazılı

Mardin

2014-2016 seneleri arasında Kürt şehirlerinde yaşanan çatışmalar esnasında yıkılan binlerce ev arasında Rozerin’in kardeşleri ve kuzenleriyle beraber toplamda 11 kişinin doğduğu ve büyüdüğü dedesinin evi de vardı. 4 Aralık 2020, Nusaybin, yıkım sonrası aynı bölgeye inşa edilen toplu konutlardan birinin balkonundan yapılan bir telefon konuşmasıyla, iki kuzenin çocukluk anılarına kısa bir ziyaret.

10/Cûdîyê Miradan (Dileklerin Cudisi)

Yönetmen Semiha Yıldız

Animasyon, 6’32’’,  Şubat 2021, dialogsuz

Diyarbakır

Cudi’ye dair bir çocukluk hatırasının duygusundan ve imgelerinden yola çıkan Cûdîyê Miradan (Dileklerin Cudisi), Cudi’de dört mevsimin doğal akışını ve bu akışa müdahale eden çatışmaların sonuçlarını aynı anda ele alıyor. Envai çeşit çiçeklerin, keçilerin, bal arılarının yurdu olan, dilekleri gerçekleştireceğine inanılan bir dağın on yıllardır başkalarının dilinde kurulan adını bu kez o coğrafyanın içinden, doğanın sesiyle kurma çabası. 

11/Li Vir (Burada)

Yönetmen Sibel Öğe

Video, 6’31’’, Şubat 2021, film dili Türkçe, Kürtçe altyazılı

Batman

2005’ten bu yana yüzlerce filme, oyuna, konsere, söyleşiye ev sahipliği yapan Batman Yılmaz Güney Sinema Salonu’nun önce yanması, ardından yıkılmasıyla birlikte geride kalan beton alana adım atıyoruz Li Vir (Burada) ile. Geleceği belirsiz, bekleyiş halindeki bu beton boşluk, içine geçmişin sesleri doldukça bir mekâna dönüşmeye başlıyor.Bu mekânın ve içinde paylaşılan kültürün hatırasıyla cadde sesleri duyulmaz olurken, üretmenin, beraber olmanın, dayanışmanın ve paylaşmanın gücü şimdi ve burada bizi etkisi altına alıyor.

12/Aşefçiler, Rüyalar, Otlar

Yönetmen Zelal Sadak

Video, 5’21’’, Şubat 2021, film dili Türkçe, İngilizce altyazılı

Diyarbakır

Kimsenin tohumunu atmadığı, sulamadığı, çitleriyle topraklarının sınırlarını belirlemediği yerlerde biten otları toplayan kadınları kimler hatırlıyor? Aşefçiler, Rüyalar, Otlar, Diyarbakır Suriçi’ndeki meşhur çarşıya adını veren aşefçi kadınların bugünkü yokluğunu çok sesli bir fısıltılar korosuyla dolduruyor. Çarşının görünmez kılınmış tarihine, aşefçilerin otlarını topladığı Hevsel Bahçeleri’nin ışığı düşüyor.