fbpx


ETKİNLİK TAKVİMİ

ANKARA’DA İLK!

ADG Europe (Amerikan Tiyatro Gurubu Avrupa Bölümü) Victor Hugo’nun NOTRE DAME’IN KAMBURU’NU TNT Tiyatrosu ile birlikte sunar.

Bu roman büyük bir olasılıkla Fransız edebiyatında ortaya koyduğu sebepleriyle en çok bilinen eseridir: bu roman insanlık anayasasını sempati ve açıklıka araştırır. Hugo’ nun her eserinde olduğu gibi burada da kuvvetli sosyal ve ahlâki yargılar harika bir sinematik anlatma tarzıyla ortaya konulmuştur. Ana karakterler öykü âleminden çıkıp hayali bir âleme girerler; kambur Quasimido ve onun çingene kızı Esmeralda’ya olan imkânsız aşkını kim bilmez ki? Bu zavallı karakterlerin karşısına art düşünceli ve riyakâr, ayni zamanda da küçümsediği çingene kızına sahip olabilmek arzusuyla yanıp tutuşan Papaz Frollo kale gibi dikilmiştir. Bu dram Paris’te geçmekle beraber aslında Paris’in ve Notre Dame Katedrali’nin dramıdır. Bu yapı esasında kitapta ana karakterterdir, Hugo’nun eseri de bu ikonik şehirin nasıl yavaş yavaş kaybolduğunun ve yerini modernleşmenin insafına bıraktığının ağıtıdır. Bu kitap ve oyun bir çok konuyu araştırıp ele almaktadır; diyebiliriz ki bu konular günümüzde Hugo’nun kaleme aldığı devirden daha geçerlidir: Dinle ahlâk arasındaki ilişki nedir? Aşırı dinciliğin gücü nedir? Aşkla seksin ilişkisi nedir? Azınlıklara ve bizim kültürümüze yabancı gelen bir çok şeye nasıl davranmalıyız? Geçmişi içinde kendimize tuzak kurmadan nasıl anabiliriz? Bizlere verilen kültürümüzü kaybetmeden yeni teknoloji ve diğer yenilikleri nasıl karşılıyabiliriz? Ve sonuçta güzelliği yargılarken güya çirkin ve deforme olmuşların içindeki güzellikleri nasıl tanıyabiliriz – yoksa günümüzde halâ dış görünüşlerin esiri miyiz?

TNT Tiyatrosu yarattığı Fransız oyuncularından oluşan gurubuyla beraber sahnelediği son iki piyesle: KÜÇÜK PRENS (LE PETIT PRINCE) ve HASTALIK HASTASI (LE MALADE IMAGINAIRE), Shangay’dan Roma’ya ve Berlin’den Paris’e kadar uluslararası başarıya ulaşmıştır. Bu gurup Gaspar Legendre’nin idaresinde TNT direktörü Paul Stebbings ve koreograf Eric Tessier Lavigne ile Victor Hugo’nun bu harika eserini biraraya gelip sahneye uyguladılar. Uyguladıkları tarz küstah, fiziksel, değişik görüntülü ve hareketlidir. Müzik de bu oyunun bir parçasıdır. Net bir Fransızcayla, modern ve kolayca anlaşılabilen ve yine de aslından bir şeyler kaybetmeyen bir tarz. Çok ilginç, dinamik ve fiziksel bir tiyatro görünümü.

Sizleri Quasimodo’nun Gotik dünyasına ve yine onun sonu olmayan, acıklı dünyasına ve şimdiye kadar anlatılan en büyük öykülereden birini seyretmeye davet ediyoruz.