« KADIN ERKEK ESITLIGI » PROJE ÇAGRISI SONUÇLANDI

Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği, 6 Şubat depremlerinin ardından kadınların durumunun zayıflamasının damgasını vurduğu bir bağlamda üçüncü Kadın Erkek Eşitliği proje çağrısını başlattı. Bu proje çağrısı, başta kadın ve çocukları desteklemek olmak üzere afet bölgelerinde faaliyet gösteren derneklere tahsis edilmiş olan birkaç yüz bin avroluk acil yardıma ek olarak geldi. Bu eylemler, toplumsal cinsiyet eşitliğine kararlılıkla bağlı olan Fransız diplomasisinin, bu yönde çalışan Türk sivil toplumundan kuruluşlara aktif desteğini sürdürme isteğinin kanıtıdır.
Jüri böylece, özellikle Güneydoğu Anadolu’nun depremlerden etkilenen bölgelerinden başvurmak üzere toplam 44 projeyi kadına yönelik şiddet, sağlık sorunları ve günlük yaşamda yaşadıkları zorluklar gibi çeşitli konularda değerlendirme olanağı buldu.

Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği, jüri toplantısının sonucunda belirlenen 2023 proje çağrısı kazanan projeleri duyurmaktan mutluluk duyar :

• Çaplı Vakfı, Kız Başına platformu projesi Cinsel Üreme Sağlığı için Rehber ve Kampanya. Rehberin bu baskısı depremden etkilenen kadınlara uyarlanacak ve Ankara’daki deprem mültecilerine hijyenik kit eşliğinde dağıtılacaktır;

• Hayat Sende Derneği’nin, cinsel sağlık ile çocuk ve genç koruma hizmetleri tarafından korunan genç kadınlara yönelik cinsel şiddet konulu formasyonlar öneren ve toplum ve kurumların duyarlılığını artırmaya yönelik Kırılganlık döngüsünü kırmak adlı projesi.

• KADAV Vakfı (Kadınlarla Dayanışma Vakfı), Kadınlar için Sürdürülebilir Hijyen Çözümleri projesi kapsamında, depremden etkilenen kadınlara çamaşır torbaları üreterek ve dağıtarak, faydalanıcıların hijyen ihtiyaçlarını karşılamak da dahil olmak üzere destek olmayı amaçlıyor.
• MÜDEM derneği (Mülteci Destek Derneği), Eskişehir’in dezavantajlı bölgelerinde yaşayan Türk ve mülteci kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlığının eğitim yoluyla geliştirilmesi projesi nedeniyle, cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanındaki eğitim faaliyetlerini güçlendirmeyi planlamaktadır. ve depremler nedeniyle artan ihtiyaçlar bağlamında, Eskişehir belediyesi ile sosyal uyum çalışmaları önermektedir.

Bu yılki jüri üyelerine teşekkür ederiz:
– Mathilde Camus : İstanbul’daki AFD Bölge Müdürlüğü’nde Cinsiyet, Çevre ve Sosyal proje yöneticisi
– Ekin İlke Keleşoğlu, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde Türk sivil toplumu ile ilgili konularda doktora öğrencisi
– Alexia Jarrot, Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği insan hakları sorumlusu;
– Antoine Alhéritière, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu cinsiyet eşitliği sorumlusu
– Raphaël Martinez, Kültûr Etkinlikleri ve Işbirliği Müsteşar Yardımcısı, Institut français Türkiye Genel Müdür Yardımcısı.

Fransa Büyükelçiliği ayrıca bu proje çağrısına katılan tüm kuruluşlara kaliteli önerileri ve taahhütleri için teşekkür eder. Büyükelçilik, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitliği ilerletmeye devam etmek için gelecekte onlarla işbirliği yapmayı umuyor.