VENERA ENSEMBLE

Institut français Izmir
08.12.2021 - 20:00
08.12.2021 - 20:00

Venera Ensemle / Venüs’ün Kadınları

8 Aralık Saat 20:00

Venera Ensemble / Venüs’ün Kadınları

Arp: Senem ÇİNE

Mezzo Soprano: Gülçin GÜLTEKİN

Viyolonsel: Veronika Yeliz EFE

Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçıları Senem Çine, Gülçin Gültekin ve Veronika Yeliz Efe’nin oluşturduğu Venera Ensemble, adını Göbeklitepe’den Eski Yunan kültürüne, Mezopotamya’dan uzak doğuya kadar çağlar boyu birçok sanatçıya esin olmuş Venüs gezegeninden alıyor. Çello, arp ve şan üçlüsünün Antik Yunan geleneğinden günümüze uzanacağı programda, Barok çağına ve Fransız romantik dönemine ait eserler ile birlikte, Anadolu’nun eşsiz parçaları üç kadın sanatçının duyarlılığından süzülüp ses bulacak.

Bilet 30 TL. Institut français İzmir gişesinde satılmaktadır.

Program:

S. Bach, Air

Dvorak,  Melodie

Massenet, Va! Laisse couler mes larmes

Glazunov, İspanyol serenadı

Massenet, Elegie 

Satie, Je te veux 

Bloch, Prayer

Yemen Türküsü (Düzenleme Serkan Akbıyık)

Mazi Kalbimde Bir Yaradır (Düzenleme Serkan Akbıyık)

 

Senem ÇİNE, Arp

1984 yılında İzmir’de doğan sanatçı, 1995 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki eğitimine İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Arp Sanatçısı Füsun Arın ile başlayıp, İzmir Devlet Opera ve Balesi Arp Grup Şefi Sibel EFENDİEV ile 10 yıllık eğitimini lisans döneminde sınıf atlayarak 9 senede bitirmiştir. Okul yıllarından itibaren Türkiye’deki senfoni ve opera orkestraları ile uluslararası festivaller dahil olmak üzere konuk sanatçı olarak yer almıştır. Türk ve yabancı birçok ünlü şefle çalışan Çine, orkestralardaki solist konserlerine okul yıllarında Rıza YILDIZ yönetimindeki Karlsruhe Gençlik Senfoni Orkestrası ile Almanya’da birçok konser vererek başlamış ve Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ile solo konserlerle devam etmiştir. 4.Phaselis Festivali’nde “Hijazz Hicaz” grubunda yer almıştır. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ajansının desteği ile gerçekleştirilen “Arp ile Her Telden” projesi kapsamında solo dinleti vermiştir. 6.Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nde meslektaşı Ceren Necipoğlu anısına verilen konserde konuk sanatçı olarak yer almış ve anısına çıkarılan “Ceren Necipoğlu Bir Kitap Gibi” adlı albümde çalmıştır. Yine Necipoğlu anısına düzenlenen 7 bestecinin 7 eserinin dünya prömiyerinin yapıldığı konserde Aydın Karlıbel’in düzenlediği Rumeli türküsü olan “Bulut Gelir Seher İle” adlı eseri seslendirmiştir. 2014 yılında Arp Sanatı Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen, Berlin Filarmoni Orkestrası Arp Grup şefi Marie-Pierre Langlamet  masterclassına katılmıştır. Antalya Devlet Opera ve Balesi arp sanatçısı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Gülçin GÜLTEKİN, Mezzo Soprano

Müzik yaşantısına İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk ve Gençlik korosunda söyleyerek başlamıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Opera- Şan Bölümüne İzmir Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Nurgün Babürhan’ın öğrencisi olarak kabul edilen Gülçin Gültekin, eğitim hayatını Pınar Uçman Karaçalı ile tamamlamıştır.

2014 yılında Antalya Devlet Opera ve Balesi’ne misafir koro sanatçısı olarak katılan Gültekin; çok sayıda konser ve resital performansının yanı sıra, Puccini-Madame Butterfly Operası’nda “Suzuki”, Çaykovski- Iolanta Operası’nda “Martha”, Rossini-Sevil Berberi Operası’nda “Berta” karakterlerini seslendirmiştir.

2019 yılında “Venera Ensemble” topluluğunu kuran sanatçı , Antik Yunan geleneğinden günümüze uzanan, Barok çağına ve Fransız Romantik dönemine ait eserler ile birlikte, Anadolu’nun eşşiz eserlerini, farklı bir yorum ve özel düzenlemeler ile seslendirmeyi, sanatseverler ile buluşturmayı amaçlamıştır.

 

Veronika Yeliz EFE, Viyolonsel

St. Petersburg’da doğan sanatçı altı yaşındayken Taşkent Ulusal Uspensky Konservatuvarı’nda viyolonsel ve piyano eğitimine başladı. 1994’te Ankara’ya gelerek Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde eğitimine devam etti. Viyolonsel dalında derslerini Kara Aliyev ile sürdürerek 1998 yılında lise bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Mayıs ayında Bükreş’te düzenlenen Genç Yetenekler Yarışması’nda mansiyon aldı, Temmuz ayında ise Türkiye’yi temsil etmek üzere Akdeniz Gençlik Orkestrası’na katıldı.

Eylül 1998 yılında Fransa’daki Strazburg Devlet Konservatuvarı’nın giriş sınavına katılarak, Prof. Jean Deplace’ın sınıfında Lisans Programı’nda okumaya hak kazandı. Eğitimi süresince Konservatuvar Orkestrası ve Oda Orkestrasının viyolonsel grup şefliğini yürüttü. Oda müziği çalışmalarını Prof. Armand Angster ve Craig Goodman ile çağdaş müzik çalışmalarını ise Pascal Dusapin, İvan Fedele, Luis de Pablo, Ahmed Essyad, Thierry de Mey gibi bestecilerle devam ettirdi.

1999 yılında Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenen Genç Yorumcular yarışmasında ikinci oldu. Aynı yıl Fransa’nın Lille şehrinde düzenlenen “8ème Concours de Jeunes Interpretes” yarışmasında finale kaldı. 2000 yılında Oda müziğinden, 2001 yılında da Viyolonsel Lisans Programından Medaille d’Or (Altın Madalya) alarak mezun oldu. Gustav Rivinus, Roland Pidoux, Luis Claret, Marc Coopey gibi ünlü viyolonselcilerle çalıştı.

Paris Chatelet’de dünya prömiyeri yapılan Ahmed Essyad’ın “Heloise et Abelard” operasında solist olarak yer aldı. Genç kuşak İtalyan bestecilerinin birçok eserinin ilk yorum ve kayıtlarını yaptı. 2002 yılında Viyolonsel Master Programından birincilikle mezun oldu. 2003 yılında Fransa’nın Strazburg kentinde Eugene Ysaye’nin keman, viyolonsel ve orkestra için yazdığı “Poeme Nocturne” adlı eserinin ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. Aynı yıl “İŞSANAT” in düzenlediği “Parlayan Yıldızlar” konser kuşağında yer aldı.

2005 Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak yer alan sanatçı 2006-2008 yılları arasında Bilkent Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Ankara Çağdaş Sanatlar,  İzmir Sanat ve Aksanat salonlarında resital vermiştir. 2004 yılından bu yana her sene Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin düzenlediği “Genç Solistler” konser kuşağında yer alarak orkestra ile solo konserler vermektedir.

2004-2010 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuarı’nda öğretim elemanı olarak çalışan Veronika Yeliz Efe, şu anda Antalya Devlet Opera ve Balesi’nde asil kadrolu viyolonsel sanatçısı olarak çalışmaktadır.