Uluslararası Göç Filmleri Festivali / İzmir

İnstitut français İzmir
16.12.2019

16 Aralık Pazartesi
16:00’dan itibaren.
Giriş serbesttir.

16 Aralık Pazartesi 2019

ULUSLARARASI GÖÇ FİLMLERİ FESTİVALİ

Institut français Türkiye ve IOM (Uluslararası Göç Örgütü) işbirliği.

Uluslararası Göçmenler Günü çerçevesinde, Uluslararası Göç Filmleri Festivali.

Sinema ve göç, kendileri de göçmen olan film yapımcılarının hareket halindeki dünyayı betimleyen filmler yapmasıyla bir asırdır süregelen büyülü bir bağa sahiptir. Söz konusu filmler, göçmenlerin çarpıcı, hüzünlü ve kimi zaman da komik hikayelerini hemen her kültürden insana aktarmış, onların kalplerine dokunmuştur. BM Göç Örgütü kısa adıyla IOM tarafından dünya çapında ortak bir takvimde gerçekleştirilen Küresel Göç Filmleri Festivali, göçe dair umutları, zorlukları ve göçmenlerin yeni yaşam alanlarına sağladıkları özgün katkıları anlatan filmleri ve belgeselleri seyirciyle buluşturuyor.

Program:

16:00

Hayati (My Life) Yönetmen; Sofi ESCUDE FRAGMAN 80 dk

17:30 – 18.40 arası

Dying for Europe – Yönetmen; Nikos PILOS FRAGMAN 17dk

Riski – Yönetmen; Otto REUSCHEL FRAGMAN 15dk

The Power of Passport – Yönetmen; Simona CARNINO FRAGMAN 37

19:00

Misafir (The Guest Allepo to Istanbul) Yönetmen Andaç HAZNEDAROĞLU FRAGMAN  90dk

 

Giriş salon kapasitesi dahilinde serbesttir . Filmler Türkçe ve İngilizce altyazı ile gösterilecektir.

 

HAYATİ (MY LIFE)

2015 yılında, Ossamah Al Mohsen ve 8 yaşındaki oğlu Macaristan sınırında bir TV muhabirinin çelme takarak düşürmesiyle gündeme gelir. Filmde de yer alan sahne aynı zamanda Suriye’deki çatışmanın da simgelerinden biri haline gelmiştir. Bu olay sonrası Ossamah Madrid’de futbol koçu olarak çalışmaya başlar. Fakat ailesinin geri kalanı Türkiye’dedir. HAYATI filmi Ossamah ve oğlu Zeid’i ve Suriye’deki çatışma nedeniyle futbol hayatlarının en iyi yılında zor durumda kalan Moatassam, Youssef ve Muhannad’ın hikayesini anlatıyor.

DYING FOR EUROPE*

1. Dünya Savaşı’ndan bu yana tarihteki en büyük göç akımı, kişisel hikayelerin kesitleri ile ortaya çıkar. Film, Avrupa’da daha iyi bir yaşam hayal etmeye cesaret eden ve hatta “yeni” bir yaşam için hayatlarını vermeyi göze alanların gücü ve umuduna odaklanır. Filmin yönetmeni konuyla ile ilgili olarak; Avrupa Birliği’nin sınırlarını nasıl “güvenli” tutacağını düşündüğü sırada niyetinin, göçmen ve mültecilerin karşı karşıya oldukları zorlu ve tartışmalı gerçekleri ortaya koyarak, dikkatleri onların üzerine çekmek olduğunu söyler.

*Bu filmdeki bazı görüntüler kimi seyirciler için rahatsız edici olabilir.

RISKI

8-18 yaşları arasında onlarca Faslı genç ile birlikte, Mohammed, Kuzey Afrika’nın doğu sahilinde bulunan bir İspanyol şehri Melilla limanında, Akdeniz’in kıyısında yaşıyor. Film, Muhammed’in bir gün Avrupa’ya giden bir yük gemisine binebilme umuduyla geçen günlerini anlatıyor.

THE POWER OF PASSPORT

Maria, Petrona, Isabel ve Sabina, kocasıyla birlikte otuz altı yıl süren iç savaşın yıktığı ve şimdi büyük şirketler tarafından mahrum bırakılan batı Guatemala’nın Maya-Ixil bölgesinde yaşıyor. Hayalleri ABD’de iyi iş bulmak. Film Orta Amerika’da geçen bir göç hikayesi.

MİSAFİR (FROM ALEPPO TO ISTANBUL)

Akrabalarını Suriye’deki savaşta kaybeden 7 yaşındaki Lena, küçük kız kardeşiyle birlikte, onları sonunda Türkiye’ye götüren bir yolculuğa çıkar. Bir yandan yaşamını sürdürebilmek için para kazanmak, diğer yandan da küçük kız kardeşine annelik yapmayı öğrenmek zorundadır. Ailesinin öldüğünü kabullenmeyi reddeder ve ısrarla Suriye’ye geri dönmek ister. Bu zorlu yolculukta karşılaştığı tüm engelleri aşarak bir kahramana dönüşür.