SERGİLER: SINIRLAR, ÇİZGİ ROMAN, MEKAN

Fransız Kültür Merkezi - YILDIZ
30.04.2017 - 12:00

13 – 30 NİSAN

Fransız Kültür Merkezi, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Göçler Mekansal Hareketlilik Araştırma Birimi (IFEA-AMiMo), Fransa Göç Tarihi Milli Müzesi ve Nar Photos Kolektifi işbirliği ile düzenlenen “Sınırlar”, “Çizgi Roman ve Göçler: Yüzyıllık Tarih” ve “Mekan” sergilerini 13 – 30 Nisan arası Ankara Fransız Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerine sunmaktadır.

13 – 30 NİSAN

Fransız Kültür Merkezi, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Göçler Mekansal Hareketlilik Araştırma Birimi (IFEA-AMiMo), Fransa Göç Tarihi Milli Müzesi ve Nar Photos Kolektifi işbirliği ile düzenlenen “Sınırlar”“Çizgi Roman ve Göçler: Yüzyıllık Tarih” ve “Mekan” sergilerini 13 – 30 Nisan arası Ankara Fransız Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerine sunmaktadır.

“SINIRLAR”

SINIRLAR HER YERDE, GERİLİM VE TARTIŞMALARIN, ENDİŞE VE ÇATIŞMALARIN KONUSUDUR. AYNI ZAMANDA UMUDUN DA. AVRUPA’DA, SON SAVAŞ VE BU SAVAŞIN SONUÇLARIYLA BERABER, DÜZENLİ VE MÜREFFEH, KALICI BİR BARIŞ İÇİNDE YAŞAYAN DEMOKRATİK BİR DÜNYA VE ESKİ SINIRLARIN ÖTESİNDE, İNSANLARIN VE MALLARIN SERBESTÇE DOLAŞABİLDİĞİ MUAZZAM BİR TİCARET VE REFAH ALANI HAYALİ ORTAYA ÇIKTI…

“ÇİZGİ ROMAN VE GÖÇLER: YÜZYILLIK TARİH”

9. sanat olarak adlandırılan çizgi roman, XIX. yüzyılda doğmuş bir ifade biçimidir. Gelişimi, başından beri, modern tarihin göç dinamikleri ile bağlantılı olmuştur.
Dünyanın dört bir yanında, çizgi roman tarihinin sayısız yazarı, göçmenlik temasını eserlerinin merkezine yerleştirmişlerdir. Aralarından pek çoğu ya göçmen ya da göçmen ailelerinin çocuğudur. Kişisel bir öykü ile tarihe tanıklık ve masal ile manifesto arasında gidip gelen çizgi romanlar, olağanca renkliliği içerisinde yepyeni diller yaratmaktadır.
Bu sergi, tarihin farklı zaman dilimlerini gözler önüne sererken, yolculuğun, göçün ve sürgünün bu sanatsal yaratı için nasıl temel bir itki olduğunun altını çiziyor.

“MEKAN”

Mekân “Mekân” a. Ar. |(.-)| 1. yer 2. ev, yurt 3. esk. fiz. uzay 4. uzayın sınırlanmış parçası “Sıkça kullandığımız, Arapça kökenli Türkçe bir kelime, Mekân, “Var olunan yer, konum” anlamına geliyor. Ayrıca “yer, yurt, ev” yan anlamlarını taşıyor. İnsanların, Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde çatışmaların şiddetlenmesiyle yoğunluğu artan mekânsal hareketliliği, bu kelimenin içerdiği tüm anlam ve çağrışımlarını yeniden düşünmemize vesile oluyor.”