SERGİ: Ankara: Değişmekte Olan Kentte Esnaflar

IFT, Konrad Adenauer Cad. No 30, Yıldız
05.10.2023
26.11.2023

Giriş ücretsiz

Institut français Ankara, “Ankara’ya Hoşgeldiniz!” sergisinin ardından başkentin 100. yılını kutlamaya devam ediyor ve IFEA (Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü) işbirliğiyle SPACEPOL araştırma projesi kapsamında “Ankara: Değişmekte Olan Kentte Esnaflar” başlıklı yeni fotoğraf sergisini sizlere keşfetmeye davet ediyor.

Sergi tanıtımı:

Genç cumhuriyetin başkenti olarak ilan edilmesinden 100 yıl sonra Ankara, 1923’te 27.000 olan küçük bir Anadolu sehri iken, nüfusu 6 milyona yaklaşan dev bir metropol haline gelmiştir. Kale ve çevresindeki semtlerden doğan şehir büyüdü ve modern semtler ortaya çıktı. Mesela Türkiye’nin ilk gökdeleni, sanılanın aksine Ankara’da inşa edilmiştir. 2000’li yıllar boyunca her zevke ve bütçeye hitap eden alışveriş merkezleri şehri istila etti. Alışkanlıklar, meslekler, gündelik hayatın ritmi ve çeşitliliği değişti ve gelişti.

Nisan 2023’te SPACEPOL uluslararası araştırma programı kapsamında “Başkent Olmak veya Başkent Haline Dönüşmek: Ankara” çalıştayında bu değişimleri ele aldık. Bugün ziyaret etmekte olduğunuz sergi de bunun bir parçası ve başkente aşağıdan bir bakış sunuyor.

Ticaret ve zanaat hayatı artık yüzyılın başında olduğu gibi değil. Amiral gemisi niteliğindeki bazı zanaatlar yok olurken, bazıları ayakta kalmayı başarmış ve bazıları da hızlı kentleşme ve değişim karşısında ayakta kalmaya çalışan tarihi bölgeyle sınırlı kalmıştır.

Fotoğraflanan esnaf ve zanaatkârların portreleri ve hergün verdikleri emekleri, Ankara’daki gündelik yaşamdan bir dizi kesit sunma arzusundan doğmuştur. Ankara sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti değil, aynı zamanda şehir sakinlerinin de deneyimlerinin toplamıdır. Bu sergiyle, onların çok görünür olmayan ama gündelik yaşamın vazgeçilmezi olan bir kısmına saygı duruşunda bulunmak istiyoruz: Ankara’nın zanaatkâr emekçilerine hoş geldiniz!

Sanatçılar:

Küratör: Prof.Dr. Gülçin ERDİ

Prof.Dr. Gülçin ERDİ, Fransa Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nde (CNRS) sosyolog araştırmaci olarak görevlidir ve İstanbul’daki Fransiz Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde çalışmaktadır. ‘Başkentlerde Mekan ve Siyaset’ başlıklı araştırma programını (SPACEPOL / spacepol.hypotheses.org) yönetmekte ve Ankara, Abu Dabi, Astana, Kahire, Moskova ve Tahran olmak üzere altı başkentte araştırmacılardan oluşan bir ekibi koordine etmektedir. Daha önce Tours Üniversitesi ve Tours sehrinde bulunan  Pôle des Arts Urbains’de “Oaxaca’da Street Art: ASARO (Meksika) 2006-2010” sergisinin küratörlüğünü yapmıştır. Kent hakkı, kentsel vatandaşlık, mekânın sembolik ve politik üretimi ve metropollerde gündelik yaşam temaları üzerine çalışmaktadır. Yayınları arasında Y. Şentürk ile birlikte hazırladığı ve Palgrave tarafından yayımlanan Identity, Justice and Resistance in the Neoliberal City (2017) yer almaktadır.

Fotoğraf sanatçısı: Vincent DELCOURT

Tours’da yaşayan fotoğrafçı, projelerine göre seyahat ediyor. İnsanları ve becerilerini sergilemek için görüntüleri kullanarak meslekler üzerine fotografik röportaj konusunda uzmanlaşmıştır. Fransa’da çiftçilik dünyası ve kırsal çevre üzerine çalışıyor ve fotoğraflarını çok görünür olmayan meslekleri göstermek için kullanıyor. 2021-2023 yıllarında fotoğrafçı Christophe di Pascale ile birlikte CANCER başlıklı bir kitap üzerinde çalışan Vincent Delcourt, 2 yıl boyunca, kendisi de bu hastaliktan muzdarip olan Christophe’un hayatını bir foto-röportaj olarak ele aldi ve kitabının konusu haline getirdi. Kitap Agustos 2023’te yayinlandi.

2022-2023 yıllarında, Ankara’nın 100. yıldönümü münasebetiyle kentin tipik ve geleneksel mesleklerini görüntüledi. Bir Türkiye sevdalisi olarak, İstanbul, Antalya ve Ankara’nın sokaklarında dolaşıp sakinleriyle tanışarak ülkeye ilgi duymaya devam ediyor. Fotoğraflarıyla Türkiye’nin güzelliğinin yanı sıra paradokslarını ve zıtlıklarını da ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Sergiden kareler: