SANATÇI KONUŞMASI & KİTAP LANSMANI

Institut français İzmir
15.03.2024 16:00

15 Mart 2024 saat 16.00 Fransız Kültür Merkezi Sinema Salonu Commune Art Space, Hayal İncedoğan’ın 19 Ocak – 5 Nisan 2023 tarihleri arasında Anna Laudel Galeri Düsseldorf’ta gösterilen « Yalnızlık Çağı Vol.I » isimli sergisinin İzmir’deki kitap lansmanı ve sanatçı söyleşisini duyurmaktan mutluluk duyar. Dışavurumcu sanat terapi uygulayıcısı Seren P. İlkdoğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşi, Hayal […]

15 Mart 2024 saat 16.00
Fransız Kültür Merkezi Sinema Salonu

Commune Art Space, Hayal İncedoğan’ın 19 Ocak – 5 Nisan 2023 tarihleri arasında Anna Laudel Galeri Düsseldorf’ta gösterilen « Yalnızlık Çağı Vol.I » isimli sergisinin İzmir’deki kitap lansmanı ve sanatçı söyleşisini duyurmaktan mutluluk duyar.
Dışavurumcu sanat terapi uygulayıcısı Seren P. İlkdoğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşi, Hayal İncedoğan’ın tuval resimleri, video eserleri, neon yerleştirmeler ve ayna resimler gibi çeşitli tekniklerle ürettiği sanat eserlerinden oluşan sergisini farklı bir bakış açısıyla keşfetmeye odaklanıyor. Çok katmanlı sorgulamalara alan açan eserleri disiplinlerarası diyaloglarla konuşacağımız bu söyleşinin sonunda, izleyenlerin sanat eserleri ile kurdukları iletişim üzerine mini bir atölye gerçekleştirilecek.
Etkinlik ücretsiz ve herkese açıktır.

Katılım için linkten kayıt yaptırılmalıdır: https://forms.gle/vA2CHJkvzK7NRgJR6
Söyleşi ve kitap lansmanı, 15 Mart Cuma günü 16.00-18.00 saatleri arasında Fransız Kültür Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşecektir.

Sanatçı biyografisi:
Hayal İncedoğan, İzmir doğumlu bir sanatçı ve akademisyen olarak, lisans ve yüksek lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde tamamlamıştır. Şu anda, aynı fakültenin Sanat ve Tasarım Bölümü’nde sanat alanındaki uzmanlık çalışmalarına devam etmektedir. Mezuniyetinden bir yıl sonra, 2005 yılında, Türkiye’nin ilk özel müzelerinden biri olan Elgiz Müzesi’nin Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda yer aldı. Aynı yıl, dünya çapında gerçekleşen “Avrupa Müzelerinde Genç Sanatçılar” adlı uluslararası projede, Pera Müzesi’ne adanmış bir eser hazırladı ve bu eser, koleksiyonun diğer eserleriyle birlikte sergilendi. Türkiye’de düzenlenen ulusal bir yarışmada New York School of Visual Arts’ın bursunu kazanarak, Türk Amerikan Derneği ve Moon and Stars Project’in desteğiyle yeni medya alanındaki ilk sergisini New York’ta gerçekleştirdi.
2010’da Akbank Sanat tarafından düzenlenen 30. Çağdaş Sanatçılar Sergisi’nde başarı ödülüne layık görüldü. Aynı yıl, eserleri Almanya’daki Osthaus Müzesi’nde düzenlenen “Çağdaş Türk Sanatının Son 60 Yılı” adlı uluslararası koleksiyon sergisinde ve ardından Mönchehaus Müzesi Goslar ve Pécs’te 2010 Kültür Başkenti Projesi kapsamında sergilendi, ardından Macaristan’daki Modern Hungarian Gallery’de bir sergi düzenlendi. 2014’te İstanbul Sanat Haber Dergisi tarafından düzenlenen bir ankette, “40 yaşın altındaki ‘Türk Çağdaş Sanatı’nda dikkat çeken 40 sanatçı” arasında gösterildi. “Rüzgar Vahşi” adlı 2012’de Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Operasyon Odası Galerisi’nde düzenlenen solo sergisi, 2014’te Art On Istanbul’da düzenlenen “Liliac Wine Vol. 1” sergisi, 2015’te düzenlenen “Ebediyetin Sesi” ve geçen yıl sonunda Anna Laudel Galerisi’nde düzenlenen “Zamanın Gölgesi Altında” sergisi gibi solo sergileriyle geniş bir izleyici kitlesi kazandı.
Bugüne kadar eserleri, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Finlandiya, İspanya, Macaristan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi çeşitli ülkelerdeki çeşitli müze ve kurumlarda sergilenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Koleksiyonu, İstanbul Modern, Elgiz Müzesi Çağdaş Sanat Koleksiyonu, Vehbi Koç Vakfı Sanat Koleksiyonu ve Papko Çağdaş Sanat Koleksiyonu gibi birçok kurumsal ve özel koleksiyonda eserleri bulunmaktadır. İç ve dış projelerle çalışmalarına devam etmektedir.

Moderatör biyografi:
Seren P.İlkdoğan, dışavurumcu sanat terapi uygulayıcısı ve Curative Arts’ın kurucusudur. Pratiğinde farklı sanat modalitelerini bir araç olarak kullanarak intermodel yaklaşımla yetişkinlere yönelik bireysel danışmanlık vermektedir. Bunun yanı sıra, çeşitli kurum ve gruplarla sanat terapi atölyeleri düzenlemektedir. Terapötik potansiyel alanlar olarak müze ve çeşitli sanat galerilerinde proje ve atölye çalışmalarını yaygınlaştırmaktadır. Temmuz 2023’te Sakıp Sabancı Müzesi işbirliğiyle, izleyicinin sanata farklı perspektiften bakmasına odaklanan bir yöntem sunarak kalıcı koleksiyona yönelik “Müzede An’da” projesini hayata geçirmiştir ve proje kapsamında sanat terapi atölyeleri yürütmektedir. Sotheby’s Institute of Arts Londra’da Sanat Tarihi ve Yönetimi eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndüğünde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisinde Dışavurumcu Sanat Terapisi” başlıklı projesiyle tamamlamış ve Bilgi Üniversitesi “Yaratıcı Hareket” Sertifika programını tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Çapa Psikiyatri Servisinde “Ruhsal Bozukluklarda Sanat Terapi” sertifika programını teorik eğitim ile eş zamanlı olarak hastalarla sanat terapi grup çalışmalarını süpervizyon kapsamında sürdürmüştür. Programı, Sakıp Sabancı Müzesi ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile yürüttüğü “Ruhsal Bozukluklarda Müze Odaklı Sanat Terapisi” başlıklı projeyle tamamlamış ve Ruhsal İyileştirim Kongresinde sözel bildiri olarak sunulmuştur. İleri düzey sanat terapisi eğitimlerinin yanı sıra uluslararası düzenlenen konferanslara katılmış, psikodinamik yönelimli psikoterapi eğitimi ve psikanalize giriş seminerlerini tamamlamış ve kendi psikanaliz sürecinden geçmiştir. Curative Arts 2023 yılında bireylere, topluluklara ve kurumlara yaratıcı, sembolik ve sanatsal dışavurum aracılığıyla içsel süreçlerine dair farkındalık kazanmaları için güvenli bir alan sunmak amacıyla kurulmuştur ve tüm çalışmalarını bu çatı altında aktif olarak sürdürmektedir.

 

Giriş ücretsiz, kayıt zorunludur: https://forms.gle/vA2CHJkvzK7NRgJR6