FİKİRLER GECESİ: HAYAT BULMAK

IFT : Konrad Adenauer Cad. No 30 - YILDIZ
30.01.2020 - 19:30

Sanatsal performans

FİKİRLER GECESİ: HAYAT BULMAK

#lanuitdesidées

Hayat Bulmak: Bu tema 2020 Fikirler Gecesinin merkezine, çevresel denge ve insanın dünya ile ilişkisi meselesini getirmektedir. Hayat Bulmak nedir? Canlıların dünyasındaki yerimiz nedir? Fikirler Gecesinde bu sorulara yanıt arayacağız.

Süre: 1 saat 30 dakika

SANAT & BİLİM, bir Thierry Poquet gösterisi.

Yönetmen Merve Gezen katkılarıyla.

Proje:

Üç bölümden oluşan bu gösterinin ana hattı, sahne yönetmeni Thierry Poquet tarafından farklılık ilişkisi olarak belirlenmiştir. İnsanlar arasındaki farklılığı ele aldığı gibi diğer bitki, hayvan, mineral türlerine göre farklılığı da ele almaktadır. Dahası, Thierry Poquet, günlük yaşamımızı dolduran akıllı nesneler ve dijital eserler (artefacts) hakkında şairane ve hassas bir şekilde fikir yürütmektedir.

  1. Müzikal bir girizgâhın ardından (5 dk), Thierry Poquet, evren ve ilk kavimler ile ilgili yürüttüğü araştırmalarından bahsedecektir. Bunun için, Marsilya Parçacık Fiziği Merkezinde, Sanatçı Laurent Mulot ile işbirliğine ve Akdeniz’in 2 500 metre derinliğine gömülü devasa temel parçacık (nötrinolar) detektörü olan ANTARES, yani Avrupa’nın temel fizik alanındaki deneyiminden yararlanmaktadır (20 dk).

Merve Gezen, müzik eşliğinde evrenden esinlenen şiirler okuyacaktır (10 dk).

Chic Botanique, Bordeaux Üniversitesinden bitki filozofu Sophie Gerber ve sosyolog Kenza Afsahi ile beraber geliştirdiği bir performanstır. Chic Botanique, bitkileri şeffaflıklarından çıkartarak ele alır ve bitkilerin sahip olabilecekleri zekâ türünü, insanlarla aralarındaki bağlantıyı sorgular. Chic Botanique, ‘Canlı’yı tanımlamaya çalışarak bu sorunlarının kapsamını genişletmektedir. (15 dk)

Müzik ve şiir arası (15 dk). 

  1. Robotik ve dijital eserler (artefacts). Sanat ve bilim arasındaki çapraz araştırmanın özünde, robotik alanının geleceğinin temel sorusu sorulmaktadır: sanal veya sosyal bir gruba dâhil edilen (kişisel robotlar veya ‘cyborg’lar) yapay zekâlar bir hafıza edinip özerk ve tutarlı davranışlar geliştirebilirler mi? Hali hazırda bir özerklik söz konusu olmasa da bazı insanlar kendi Yapay Zekâlarına bir kişilik yüklemeye başlamışlardır bile. Dolayısıyla, bugün robotların yasal hakları tartışılır olmuştur. İnsana ikinci bir mekanik (alter machinique) sunan bu gelişme karşısında nasıl konumlanmalıyız? (15 dk)

Performans müzikleştirilmiş robot şiirleri ile sonlanacaktır (10 dk).

      4. Dinçer Özer perküsyon

      5. kokteyl.

 

Thierry Poquet

Thierry Poquet yorulmak nedir bilmeyen bir kaşiftir. 30 yıldır sanatcı dünyasında, çok disiplinli yelpaze tecrübeleri aralarında sokak sanatlarından (Organum Kolektif’in kurucusu), sirkten, çağdaş müzikten operaya (Eolie Songe Topluluğu), metin tiyatrosunu ve çağdaş sanat enstalasyonlarını içermektedir. Çalışmaları, bugün sanatçıların kullanabileceği yaratıcı bölgelerin çeşitliliği için doyumsuz bir meraka ve risk tadıyla dayanmaktadır. Thierry Poquet geçmişte sahne müziği bestecisiydi; Douai’nin Fuites de jazz Sanat Yönetmeni, Lille Festivalin ve Romans Çağdaş Müzik Festivali’ninTeknik Direktörü, Sokak Tiyatro Organum Kolektif’in kurucusu ve yönetmeni, Châlons-en-Champagne’ın ve Fratellini Akademi’sinin Ulusal Sirk Sanatları Merkezi’nin eğitimcisi, Montréal (Kanada) Ulusal Sirk Okulu’nda konuşmacı.

Merve Gezen

Tiyatro ve sinema eğitimini Paris Devlet Yüksek Konservatuarı ve Sorbonne Üniversitesi’nde tamamladı. İlk kısa filmi “Hela Sohbetlerini” 2012’de çekti. 2014’te “Nerdesin Aşkım?” ile Boston’da “İnsan Hakları”, Kanada’da “En iyi yabancı film”, Avustralya’da ise “En iyi çıkış yapan ilk on film” ödüllerini aldı. 2016’da çektiği ve 25’ten fazla uluslararası film festivallerinde gösterilen « Scrabble“, Boston Türk Filmleri Festivali’nde « En iyi Film » Marmaris Uluslarası Kısa Film Festivali’nde ise « Halk Jürisi Özel Ödülü » ne layık görülmüştür.