KONSER: Sihir Ayrıntıda Gizli: TAFFASİL
12.06.2024 21:00
Institut français İzmir, 37. Uluslararasi İzmir Festivali kapsamında Driss El Maloumi Trio & Olten Filarmoni Orkestrası’nı İzmir’li müzikseverler ile buluşturuyor.
DRISS EL MALOUMI TRIO & OLTEN FİLARMONİ ORKESTRASI
12 Haziran 2024 Çarşamba saat 21.00
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Büyük Salon (AASSM)
Institut français İzmir, 37. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında Driss El Maloumi Trio & Olten Filarmoni Orkestrası’nı İzmir’li müzikseverler ile buluşturuyor.
Didier Benetti, şef
Driss El Maloumi, ud
Saïd El Maloumi, perküsyon
Lahoucine Baqir, perküsyon
TAFFASİL
İşin büyüsü ayrıntıda gizlidir, en azından müzikte. Arapça “tafassil” kelimesi ayrıntılar anlamına gelir. Küçük şeylere özen göstermeden hiçbir sanat daha büyük bir bütüne ulaşamaz. Faslı besteci ve müzisyen Driss El Maloumi, kısa boyunlu bir Arap lavtası olan ut konusunda uluslararası üne sahip bir virtüözdür. El Maloumi, pandemi sırasında ut, perküsyon ve orkestra için yarattığı heyecan verici, sınırlara meydan okuyan yeni eseri “Tafassil”de ayrıntı ile genel, küçük güçler ile büyük olanlar arasındaki ilişkinin izini sürüyor: Tonkunstler ile bir dünya müziği. “TAFASSIL” projesi, uzun soluklu bir çalışma, düşünme, yazma, düzenleme, kaydetme ve deneme süreci ve farklı estetik formüller arayışının ardından nihayet hayat buldu. Driss bu eserinde gündelik hayatın ‘ayrıntılarının’ önemini vurgulamayı, her şeyden önce sessizliği, sadeliği, kırılganlığı, dayanıklılığı, hassasiyeti, tefekkürü ve güzelliği yeniden keşfetmeyi ve somutlaştırmayı amaçlamıştır… Oldukça anlaşılır bir şekilde bu yeni eserin seslendirilmesi için bir senfoni orkestrası seçilmiştir. Eserin düzenlemeleri Javier Blanco ve Javier Vasquez’in imzasını taşıyor.
DRISS EL MALOUMI TRIO
Ud ve 2 perküsyon sanatçısından oluşan bu trio projesinde Driss bizi Agadir’den başlayarak Arap, Berberi, Batı ve Sahra Altı kültürleri arasında kat edilen binlerce yoldan elde edilen baharatları damıtmaya davet ediyor.
Sessizlik ve sadelik içinde, iki perküsyon sanatçısıyla diyalog kurmanın samimiyetiyle… Sanatçının enstrümanı, böylelikle hırsla, diğer özlerle ve diğer renklerle temasa geçerek mest olma arzusunu doyasıya ortaya koyuyor. Sanatçının kendi geleneği ile diğer kültürlerle olan karşılaşmaları arasında yaptığı bu kişisel yolculuğu müziğe dönüştürdüğü bir eser.
Driss’in ve kendisine eşlik eden iki arkadaşının eşsiz yetenekleri ve sahnedeki inanılmaz uyumları, olan bitene tanıklık eden izleyicileri bir an olsun şaşırtmaktan ve büyülemekten vazgeçmiyor.
Dinleti, Driss ve bir müzisyen tarafından (Faslı şairlere saygı olarak) söylenen bir veya iki şarkının ardından özellikle yumuşak ve sessiz bir tonda noktalanıyor.
Uzun zamandır müziğini bir orkestra eşliğinde icra etmeyi hayal eden Driss El Maloumi, bunu başarmak için İspanyol sanatçı Javier Blanco’yu aranjmanlar üzerine birlikte çalışmaya davet etti. Bu yeni proje, Driss’in “Tarab” ya da “müzikal coşku” olarak adlandırdığı arayışın bir boyutunu gözler önüne seriyor.
Ud, perküsyon ve yaylı çalgılar arasında yaratılan armoniler Driss’in repertuarına daha da heyecan verici bir boyut kazandırıyor.
Bu projenin başlangıcından itibaren Driss, sahneyi kendi üçlüsü ve performans sergileyeceği bölgeden yerel müzisyenlerle paylaşma fikrine sahipti. Yapılan aranjmanlar tüm partisyonlar gibi bu durum göz önünde bulundurularak yapılmıştır.
Farklı tarzlarda birçok sanatçıyla birlikte çalan bir müzisyen ve Fas’taki Agadir Müzik Konservatuarında direktör ve öğretmen olarak Driss, müziğindeki Arap-Oryantal etkilere dair bilgisini diğer müzisyenlerle paylaşmaktan keyif alıyor.
DRISS EL MALOUMI
Müziğinin ve çalış tarzının niteliği, saflığı ve inceliği ile basında adından övgüyle söz ettiren sanatçı, bu bağlamda “udun sihirbazı” olarak anılıyor.
1970 yılında Fas’ın Agadir kentinde doğan Driss El Maloumi, yeteneği ve ustalığı ile tanınmış bir müzisyendir. İddialı ve incelikli tekniği ve Arap-Endülüs müziğinin bu önemli enstrümanını farklı kılan enginliği ile muhtemelen kendi jenerasyonunun en bilindik ut sanatçılarından biridir.
1983 yılında Arap edebiyatı üzerine aldığı eğitimi tamamlayarak mezun oldu ve müziğe felsefi bir yaklaşım konulu tez (La Forme et le fond dans le artistic discourse) yazdı. Aynı zamanda Arap ve Batı klasik müziği alanında kapsamlı bir eğitim aldı ve 1992, 1993 ve 1994 yıllarında Rabat Ulusal Müzik Konservatuarının düzenlediği ulusal ut sınavında üst üste birinci oldu ve onur ödülüne layık görüldü.
2010 yılından bu yana Agadir Müzik Konservatuarının direktörlüğünü yapmaktadır.
Geleneksel Berberi müziğini mükemmel bir şekilde bilen ve yorumlayan Driss El Maloumi’nin çalışmaları, geleneksel ve klasik müzik alanında Jordi Savall & Ensemble Hesperion XXI (İspanya), birkaç albümde birlikte çalıştığı Montserrat Figueras (İspanya), Pierre Hamon (Fransa), Keyvan Chemirani (İran), Françoise Atlan (Fransa), Debashish Bhattacharya (Hindistan), Omar Bachir (Irak), Prabhu Edouard (Hindistan) ve Carlo Rizzo (İtalya), Caz müzik alanında ise Paolo Fresu (İtalya), Claude Tchamitchian (Ermenistan), Daniel Mille (Fransa) ve Xavi Maureta (İspanya) gibi uluslararası üne sahip müzisyenler ve topluluklarla gerçekleştirdiği çalışmalarla beslenmekte ve zenginleşmektedir.
Isabel I, Reina de Castilla (müzik yönetmeni: Jordi Savall), Manuel de Fallã’nın L’Amour Sorcier adlı eseri, Oiseau de lune (orkestra şefi: Antoine Bourseiller), Caravane de lune (orkestra şefi: Gérard Kurdjian) gibi çok sayıda gösteri için sahne müziği yazmış ve bestelenmesine katkıda bulunmuştur.
La Source des femmes (Yönetmen: Radu Miahileanu) ve Le Maroc vu du ciel (Yönetmen: Yann-Arthus Bertrand) gibi film müzikleri de sanatçının yaratıları arasındadır.
Driss El Maloumi ayrıca Abdellatif Laâbi (Fas) & Adonis (Suriye) gibi büyük şairlerle birlikte sahne almaktadır.
Sanatçının diskografisi şu şekildedir:
– 2000 yılında Alban Darche ile birlikte yazarak piyasaya sürdüğü “Tawada” adlı Caz albümü (Jazz Magazine’den 4 yıldız almıştır),
– 2005 yılında çıkan ilk solo albümü “L’âme Dansée”,
– 2008 yılında Ballaké Sissoko & Rajery ile çıkardığı ve Charts Europe tarafından en iyi Dünya Müziği albümü seçilen “3MA”,
– 2014 yılında Saïd El Maloumi ve Lahoucine Baqir ile Trio olarak çıkardığı “Makan” (Fransız dergisi Les Inrockuptibles’ten “Başyapıt!” sözüyle övgü almıştır),
– 2017 yılında yine Ballaké Sissoko ve Rajery ile birlikte “Anarouz” albümü ve
– 2023 yılında yine Trio olarak çıkardığı “Aswat” albümü.
Bugüne dek Jordi Savall’ın on beşe yakın albümüne katkıda bulunan Driss ayrıca, Françoise Atlan’ın 1998 yılında Choc du Monde de la Musique kazanan Noches albümü ve Laurent Voulzy’nin 2011 yılında çıkardığı Lys & Love albümü gibi önemli projelerde yer aldı.
ORKESTRA ŞEFİ, BESTECİ, ARANJÖR DIDIER BENETTI
Orchestre National de France’ın baş timpanisti olan Didier Benetti, bugüne dek aralarında Lorin Maazel, Seiji Ozawa, Lorin Maazel, Pierre Boulez, Ricardo Muti, Valery Gergiev, Kurt Masur, Daniele Gatti gibi saygın orkestra şeflerinin yer aldığı pek çok saygın isimle birlikte çalıştı ve bu buluşmalarda elde ettiği kazanımlarla orkestra şefliğine yönelmeye karar verdi. Bu alandaki ilk çalışmalarında Manuel Rosenthal kendisine yol gösterici oldu. Sanatçının müzikal eklektisizmi, büyük senfonik repertuvarların yanı sıra lirik repertuvarlara da aynı mutlulukla yaklaşmasına, renk ve ritim dolu eserleri tercih etmesine olanak tanıyor. Bu bağlamda senfonik ve caz müziğin yanı sıra, geleneksel ve elektronik müzik gibi birçok müzik türünün bir araya getirildiği farklı etkinliklerde boy gösteren sanatçı, besteci kimliğiyle birçok “sessiz film” bestesi yaratmış ve müzik kurgusu için Fransız Ulusal Radyosu “France culture” ile işbirliği yapmıştır. Sanatçı L’Orchestre National de France, L’Orchestre Philharmonique de Montpellier, L’Orchestre National d’Ile de France, L’Orchestre Philharmonique de Bucarest, L’Orchestre National de Lille, L’Orchestre de Bretagne, L’Orchestre Symphonique de Barcelone, L’Opéra Royal de Liège ve Tonkünstler gibi orkestra ve müzik topluluklarıyla düzenli olarak işbirliği yapmaktadır.
OLTEN FİLARMONİ ORKESTRASI
Olten Filarmoni Orkestrası Aralık 2013 tarihinde, yaşadıkları topluma yapılacak önemli katkılardan bir tanesinin sanatı desteklemek olduğu bilinci ile Elektrik Mühendisi Ceyhan Olten ve Endüstri Mühendisi Fatma Olten tarafından kurulmuştur. Kuruluşun birinci amacı öncelikle, yıllarca süren konservatuvar eğitiminin ardından maalesef iş olanağı bulamayan sanatçı gençlere, iş olanağı ve sanatlarını icra edebilecekleri bir platform sağlamak ve onlara yurt dışı eğitimlerinde destek yaratmaktır. Tabii ki ikinci amaç, sanatçılara sağlanan bu platform yardımı ile sanatçıların yaşadığımız toplumu müziğin evrensel dili, aydınlık ve sevgi dolu yüzü ile tanıştırmalarına aracı olmaktır. Ve nihai amaç zarafetin; aklın ve duyguların birlikteliğinden doğduğu ve en önemli kaynağının da sanat olduğu bilinci ile toplumun zarafet eksikliğini giderme çabasıdır.
İlk resmi sezonu olan 2014-2015 konser sezonundan itibaren düzenli konserlerine başlamış ve halen aralıksız devam etmektedir.
2017 yılında Alman BR Klassik Televizyonunda 40 dakikalık bir programda tanıtılmış ve felsefesi anlatılmıştır.
2019 yılında Rotterdam Gençlik Orkestrası’nı İzmir’de ağırlayarak İzmir ve çevresinde 4 farklı beldede Olten Filarmoni Gençlik Orkestrası ile birlikte konserler düzenlemiştir.
2021 Avrupa Birliği Dünya Hoşgörü Günü kapsamında Olten Filarmoni Gençlik Orkestrası, Rotterdam Filarmoni Gençlik Orkestrası ile birlikte Tüm Avrupa ülkelerinde izlenen Hoşgörü Konseri düzenlemiştir.
2022 yılı Eylül Ayında İspanya Kanarya Adalarında 7.si düzenlenen Fuerteventura Opera festivaline davet almış ve bu sayede ilk yurt dışı turnesini gerçekleştirmiştir.
2024 yılı 14 Şubat Sevgililer günü için Amsterdam Het Consertgebouw’dan davet almış ve dünyanın en prestijli salonlarından birinde konser verme fırsatı yakalamıştır.
Olten Filarmoni Orkestrası bir yandan devam eden düzenli konserlerinde çocuklar da dahil olmak üzere on binlerce izleyiciyi ağırlarken, diğer yandan dünyanın prestijli salonlarında, festivallerinde ve televizyonlarında ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmaktadır. Olten Filarmoni Orkestrası, Olten Sanat Vakfı’nın girişimidir.