KONFERANS: “TÜRKİYE’DE MÜZECİLİK”

22.03.2017 - 07:00
Frankofoni 2017 etkinlikler kapsamında.
TÜRKİYE’DE GELİŞEN MÜZECİLİK
“TÜRKİYE’DE MÜZECİLİK: BİLANÇO VE PERSPEKTİF”
Frankofoni 2017 etkinlikler kapsamında.
TÜRKİYE’DE GELİŞEN MÜZECİLİK
“TÜRKİYE’DE MÜZECİLİK: BİLANÇO VE PERSPEKTİF”
Türkiye’de son yıllarda değişik alanlarda yeni müzelerin kurulması hız kazanmış, gelişen ve yaygınlaşan teknolojik yöntemlerin kullanılması ile de daha önce kurulmuş müzelerde de yeni sergileme yöntemlerine gidilmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı devlet müzeleri ile Bakanlığın denetimindeki özel şahıs müzeleri yanı sıra, Belediyeler tarafından kurulan müzeler de giderek ön plana çıkmaktadır.
Ayrıca, arkeoloji ve sanat müzeleri yanı sıra insanların farklı malzemelerden oluşturdukları koleksiyonlar, tarımsal üretimlerin sergilenmesi, yaşayan müzeler, sanal müzeler, giderek çok çeşitli ve birbirinden farklı bilgi birikimlerinin sergilenmesine olanak sağlamaktadır.
Bu gelişime koşut olarak müzecilik eğitimi, müzecilik çalışmaları, konservasyon ve restorasyon alanlarının da gelişmesi, bu konularda yayın yapılması, koleksiyon oluşturmanın öneminin artırılması gibi konularda müzecilik kapsamında ele alınması gereken alanlardır.
- 22.02.2017 Çarşamba
- 19.00
- Fransızca, Türkçe simültane çeviri
- Konferans ardından kokteyl
- katılım serbesttir
Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu
Biyografi
1968 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Kolejini bitirdikten sonra Paris-Sorbonne Üniversitesinde Sanat Tarihi alanında Lisans, Yüksek Lisans ve Devlet Doktorası yapmıştır.
1976-2003 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde Sanat Tarihi ve özellikle İslam ve Osmanlı Sanatı konularında lisans ve yüksek lisans düzeyinde dersler vermiştir.
2003-2008 yılları arasında Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinin Kurucu Dekanlığı, Görsel Sanatlar ve Tasarım Bölümü Başkanlığı ile Başkent Üniversitesi Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezinin Müdürlüğünü sürdürmüştür.
2014 yılından beri Koç Üniversitesi Ankara Vehbi Koç Ankara Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Direktörüdür.
Aynı Üniversitenin Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünde de öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Yurt içi ve yurt dışı proje yöneticiliği ve yayınları yanı sıra, İtalya’dan mesleğinde başarılı kadınlara verilen Adelaide Ristori ödülü ile Fransız Kültür Bakanlığı tarafından verilen Sanat ve Edebiyat alanında Şövalye payesi bulunmaktadır.