KONFERANS: Fransa’da Türklerin Tarihi

IFT, Konrad Adenauer Cad. No 30 Yıldız
01.02.2023 - 19.30

Konuşma Türkçe ve Fransızca gerçekleşecektir

Babası Fahri Petek’in 29.01-26.02.2023 tarihleri ​​arasında Ulus’taki Heykel ve Resim Müzesi’nde gerçekleşen fotoğraf sergisi kapsamında Institut français #Ankara sizleri, Gaye Petek Hanım‘ın Doğu Batı Yayınları tarafından yayınlanan “Fransa’da Türklerin Tarihi” kitabı konusunda bir konferansa davet ediyor.

  • 01.02.2023 Çarşamba, 19.30
  • Konferans dili Türkçe ve Fransızca
  • Giriş ücretsiz, kayıt zorunlu
  • Konferanstan sonra kitap satış ve imza

Fransa’da yaşayan 600.000 Türklerin veya Fransız-Türklerin durumu nedir? Özellikle ilk Türk göçmenlerin yaşamlarından geçerek, Gaye Petek, Türk diasporasının yaşadığı kimlik sorunlarını sorguluyor.

Gaye Petek, biyografi

Gaye Petek  İzmir’de 1949 yılında doğmuştur. 6 yaşında iken ailesiyle birlikte Paris’e yerleşir ve Fransa’da edebiyat, tiyatro ve sosyoloji tahsili görür. Gaye Petek hem kişisel planda hem mesleki planda göç sorunları ve Fransa’daki Türk göçmenlerinin entegrasyonu sorunları üzerine ihtisaslaşır ve bu sorunlara kendini adar.

1984 yılında ELELE-Türkiye Göçmenleri ve Kültürleri Derneğini kurar ve 2010 yılında kapanışına kadar derneğin başkanlığını yürütür.

Göçe bağlı sorunlar hakkında Hükümet nezdinde üst düzey danışmanlık görevlerinde bulunur (1995 yılında Göçmen Toplulukların Entegrasyonu Ulusal Konseyi’nin Başkan yardımcısı, 2003 yılında laiklik ilkesinin Fransa Cumhuriyetinde uygulanmasına ilişkin Stasi Komisyonu Üyesi, Entegrasyondan sorumlu Bakan nezdinde Danışman (2003-2005); 1996’dan 2012’ye kadar Entegrasyon Yüksek Konseyi üyesi, Göç Tarihi Ulusal Sitesi, şimdiki adıyla Göç Tarihi Müzesinin Yönetim Kurulu Üyesi). Ayrıca, sosyal hizmet alanında çalışanlara, eğitimcilere, hâkim ve yargıçlara bu konularda eğitim ve konferanslar vermektedir.

Gaye Petek’in Türk göçü üzerine birçok dergide yazdığı çok sayıda makalesi bulunmaktadır (Hommes&Migrations, VEI, Encyclopedia Universalis vs.). Özellikle Türklerin toplumsal örgütlenmesi hakkında ve kadınlarla ve gençlerle ilgili, entegrasyon hakkında yapılan araştırmalara ve derlemelere katkıda bulunmuştur (La Decouverte – Syros). Fotoğraf sanatçısı Bruno Boudjelal ile Gurbet: turc d’ici (éditions de l’Imprimeur (Gurbet: Buralı Türkler) adlı yayın için beraber çalışmıştır ve Turcs en France: Album de familles (éditions Bleu Autour (Fransa’daki Türkler: Aile albümleri) adlı kitabı yazmıştır. Türk şairi Özdemir Asaf’ın şiirlerini Fransızcaya çevirmiştir (Apres moi le bonheur (Benden sonra mutluluk), éditions Bleu Autour). Son olarak, 2019’da Fransa’da éditions du Détour’un yayınladığı Histoires de Turcs en France ve 2021’de Türkiye’de Doğu Batı yayınlarından çıkan Fransa’da Türklerin Tarihi adlı kitabın Segolene Debarre ile ortak yazarıdır.