Fikirler Gecesi, “Hayat Bulmak”

Institut français
30.01.2020 - 19:15

Institut français’nin İstanbul şubesi, 2020 « Fikirler Gecesi »’nin ana teması « Hayat bulmak » etrafında  3 ayrı bölümden oluşan bir etkinlik düzenliyor.

Fikirler Gecesi “Hayat Bulmak”

 

Institut français’nin İstanbul şubesi, 2020 « Fikirler Gecesi »’nin ana teması « Hayat bulmak » etrafında  3 ayrı bölümden oluşan bir etkinlik düzenliyor.
Gece « Kadın sanatçıların nefesinde hayat bulmak” söyleşisiyle başlayacak. Kendini sanat dünyasını farklı alanlarında kanıtlamış, başarılı üç sanatçı konuşmacı olarak yer alacak; Rabia ÇapaNil Yalter ve Dilan Bozyel. Söyleşinin möderatörlüğünü gazeteci ve çağdaş sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez üstleniyor.
Söyleşi sonrası, konuşmacılardan fotoğraf sanatçısı Dilan Bozyel, 9 Şubat’a kadar Institut français’de yer alan « Paris-Beyrut: Mutluluk Hattı » sergisini davetliler ile beraber yorumlayacak.

Etkinliğimizin son bölümünde, « Onun Filmi » gösterilecek, sonrasında da eş-yönetmen Merve Bozcu ile söyleşi gerçekleşecek.

 

19:15–20:30 Söyleşi
“Kadın sanatçıların nefesinde hayat bulmak”
Rabia Çapa, Nil Yalter, Dilan Bozyel
Moderatör : Ayşegül Sönmez

21:00–21:45 Sergi ziyareti
“Paris-Beyrut: Mutluluk Hattı”
Fotoğrafçı Dilan Bozyel ile
Rehberli tur Türkçe olacaktır.

22:00–23:30 Gösterim ve söyleşi
“Onun Filmi”
Eş-yönetmen Merve Bozcu ile

Önemli: Kayıt zorunludur.

 


SÖYLEŞİ
 

« Kadın sanatçıların nefesinde hayat bulmak »

2020 yılının « Fikirler Gecesi » etkinliği, bizleri, 3 önemli Türk kadın sanatçının çapraz portreleri ve tanıklıkları aracılığıyla, yaşama gücü olan sanatsal yaratımın tam kalbine doğru götürmeyi amaçlıyor. Sanat’ın sağlayabildiği bu güç, açık bir gerçeklik veya temel, hatta zorunlu bir gereksinim midir ? Ona nasıl can vermeli, onu nasıl yaşamalı ve başkalarına yaşatmalı ? Bu üç büyük kadın sanatçı, bizlerle kendi şüphelerini, gerçekliklerini, inançlarını ve aynı zamanda yaratıcı yaşamlarını paylaşacaklar. Onlar, plastik sanatlar, fotoğraf veya sanatsal üretim aracılığıyla tutkulu bir bağla, kadına mahsus biçimde ve kadın haklarını savunan bir güçle  Türkiye’de ve Fransa’da sanatı yaşıyor ve yaşatıyorlar.

Konuşmacılar:

Türkiye’de çağdaş sanata öncülük eden Rabia Çapa, 1976 yılında kurduğu ilk çağdaş sanat galerisi Maçka Galerisi’nde aralarında Fransız sanatçılar Daniel Buren, François Morellet ve Sarkis’in de bulunduğu çok sayıda sanatçının sergisine ev sahipliği yapmıştır.

Nil Yalter: Çağdaş sanatçı Nil Yalter, 1965’ten beri Paris’te yaşıyor ve çalışıyor. Pek çok koleksiyon ve müzenin parçası olan çalışmaları, sadece çizimleri ve fotoğrafları değil, aynı zamanda video ve performansları da içeriyor. Eserleri Tate Modern, İstanbul Modern, Pompidou Merkezi, Ulusal Sanat Fonu ve Ludwig Müzesi gibi müzelerin kalıcı koleksiyonlarında yer alıyor. .

Dilan Bozyel: Türkiye ve İngiltere’de eğitimini tamamladıktan sonra Ortadoğu’dan Avrupa’ya uzanan yolculuklarında çektiği fotoğraflar ve yazdığı cümlelerle duygu durumunu tespit ederek; yaşadığı en belirgin his; dünyada en nadir rastlanan duyguya denk gelmiş; “mutluluk”.

Moderatör:

Ayşegül Sönmez: Gazeteci ve çağdaş sanat eleştirmeni. « Sanat Atak », çağdaş sanat platformunun ve yayınevinin kurucusu.

 

 

SERGİ ZİYARETİ

Fotoğrafçı Dilan Bozyel’in rehberliğinde « Mutluluk Hattı: Paris-Beyrut » sergi ziyareti.
Rehberli tur Türkçe olacaktır.

 

FİLM GÖSTERİMİ & SÖYLEŞİ

ONUN FİLMİ 2017 / 80´ / Türkçe; Fransızca altyazılı Yönetmen: Su Baloğlu, Merve Bozcu

Gösterimin sonunda yönetmen Merve Bozcu ile soru-cevap oturumu gerçekleştirilecektir. 

Bir film nasıl yapılır? Nereden başlanır? Yönetmen her şeyi bilmek zorunda mıdır? Tekniği erkekler daha mı iyi bilir? Set çalışanları neden beni değil de görüntü yönetmenini dinliyor? İki kadın yönetmenle çalışmak mı? Yönetmen yardımcım iyi bir yönetmen olmadığımı mı yayıyor? Dünyanın en zor işi karı-koca sette olmak mı?

Sinema alanında akademisyenliği seçmiş iki genç, Merve ve Su’yu, üniversitenin korunaklı ortamından sete çeken, bu soruların cevaplarını aradıkları bir film yapma fikri olur. Bütün tecrübesizlikleri ile çıktıkları bu yolda film yapmanın en ironik anlarını kendi yaşadıkları deneyim üzerinden belgelerler. Onun Filmi, cevapları kimi zaman verilen kimi zaman havada asılı bırakılan pek çok soruyla örülü, on dört yönetmen kadının Türkiye sinemasında kadın sinemacı olmayı, kadın olmayı, çalışan kadın olmayı anlattıkları bir dünyanın hikâyesidir.

Merve Bozcu

 

 

Giriş serbesttir. Konferans dili Fransızca’dır. Türkçe simültane çeviri yapılacaktır.
Önemli: Kayıt zorunludur.