4. ULUSLARARASI KUKLA FESTİVALİ

TİYATRO TEMPO, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 114/ C Maltepe
14.10.2018 - 11:00

4. ULUSLARARASI ANKARA KUKLA FESTİVALİ
12 – 21 Ekim 2018

4. ULUSLARARASI ANKARA KUKLA FESTİVALİ

12 – 21 Ekim 2018

Ankara Fransız Kültür Merkezi, 4. Uluslararası Ankara Kukla Festivaline fransız kukla topluluğu Compagnie XZART  ile desteklemektedir.

14 Ekim Pazar ve 15 Ekim Pazartesi:

Yer: Tiyatro Tempo

  • « İyi Geceler Farecik / Bonne nuit mulotte » 18 ay – 4 yaş arası çocuklar için
  • « Benim kardeşim Diğerlerinden Farklı / Un petit frère pas comme les autres » 3 – 7 yaş arası çocuklar için

İyi Geceler, Farecik! ¦ 14.10.2018 Pazar saat 11.00

  • Metin: Magdalena
  • Kukla üretimi: Anna Krivosheeva
  • Senografi ve dekor: Lena Gousseva
  • Müzik: Cameron McBride
  • Oynayan: Lena Gousseva

Bu gösteri kreasyon alanında Villeneuve le Roi şehrinin desteğini almıştır.

– XZART Prodüksiyon

Mulotte yatağına yatar fakat uyuyamaz. Ordan bir ses, burdan bir ses. Yatar, kalkar, yatar, kalkar… Ve gece daha yeni başlar… “İyi geceler ,Farecik” gösterinin sihir ile ilk buluşmadır. Bir çocuğun hikayeler dinlemeye, dünyayı tanımaya, öğrenmeye, çevresini anlamaya, büyülenmeye ihtiyacı vardır. Hayal gücünün sınırıları yoktur… “İyi geceler ,Farecik” ile çocuk, yatma saati alışkanlıkları içinde kendini ve kendine dair izleri bulacaktır. Çocuğun etrafında çok sayıda olan nesnelerden bir tanesi seslerdir. Dostlarımız mıdır? Düşmanlarımız mıdır? Bu seslerle nasıl yaşanır? Bunlar önemli sorulardır…

Benim Kardeşim Diğerlerinden Farklı ¦ 14.10.2018 Pazar saat 13.00 ve 15.10.2018 Pazartesi saat 10.30 ve 13.30

Yönetmen Michel Rosenmann Marie Hélène Delval’in kitabından esinlenmiştir

  • Senografi: Alexandre Yétchéïn
  • İllüstrasyon: Suzan Varley
  • Orjinal müzik: Dimitri Repnikov
  • Işık: Véronique Hemberger
  • Oyuncular: Larissa Cholomova – Léna Rosenmann

Beraber yaşamayı öğrenmek

Lili – Tavşanın büyük sorunu var : Doudou – Tavşan her ne kadar büyüse de bebek gibi davranıyor. Konuşmuyor, her şeyi kirletiyor, salyası akıyor, hatta bazen halının üzerine çiş yapıyor. Lili çoğu zaman ona kızmak istiyor…. Fakat diğer çocuklar ona “hiçbir şeyden anlamayan çirkin….” gibi davranınca çok sinirleniyor. Kusurlu bir şekilde büyüyen ve sevilmeyi seven Doudou’nun gelişmesi için nasıl yardım edilebilir ?

Marie Hélène Delval’in  tanımladığı gibi “Benim kardeşim diğerlerinden farklı” birarada yaşamayı öğretmeyi amaçlayan bir hikayedir. Trizomi probleminin yumuşak ve duyarlılıkla ele alındığı bir hikayedir. Bu hikayeyi anlatmak için, kolay bir yol seçtik : kukla ve Suzan Varley’nin illüstrasyonlarına yakın bir dekor kullanarak, iki oyuncu Doudou-Lapin ve ablası Lili’nin maceralarını  anlatıyor. “Benim kardeşim diğerlerinden farklı” aynı zamanda bir kitapdır. Marie Hélène Delval’in metinine ve Suzan Varley’nin resimlerine  sağdık kalmak, bu kitabı sahnede bulmak ya da tam tersi bu gösteriyle kitabı keşfetmemizi sağlıyor.

Marie-Hélène DELVAL

“Benim kardeşim diğerlerinden farklı”’in yazarı Marie Hélène Delval 1944 yılında Nantes şehrinde doğmuştur. Çocuklarına hikaye okuma alışkanlığı ona kendi hikayelerini yazmaya karar verdirir. Fantastik edebiyata yönelik olan yaratıcılığı hikayelerini, devler ve cadılarla ve aynı zamanda günümüz çocuklarına benzeyen küçük çocularla besliyor.  

Suzan VARLEY

“Benim kardeşim diğerlerinden farklı” kitabının çizeri olan Suzan Varley   1961 yılında İngiltere’de doğmuştur. Manchester’de grafik sanatlar derslerine girer ve çizer (illüstratör) mesleğini seçer. Özellikle çocuklar için resim yapmayı sever. Çizimlerini yaptığı albümler Fransa’da Bayard presse ve Gallimard tarafından yayımlanır. Onlardan bir tanesi olan « Au revoir Blaireau » 1985 yılında Fransa Vakfı ödülünü alır.

Michel ROSENMANN

Oyunun yönetmeni olan Michel Rosenmann 1957 yılında Paris’te doğmuştur. Tiyatro ve Edebiyat eğitiminden sonra, 1982 yılından bu yana Fransa’da ve de Rusya’da hem yetişkinler için hem de genç seyirciler için yönetmenlik üzerine çalışmalar yapmaktadır. Alain Recoing, Jim Henson ve de Tadeusz Kantor’un öğrencisi olmuştur. 1990 ile 2006 yılları arasında A.T.E (Çocuk Tiyatrosu Eylemi) nün sanat direktörü olmuştur.

 Alexandre YÉTCHEIN

Oyunun senografı olan Alexandre Yétchein, Suzan Varley’nin çizimlerinden yola çıkarak « Diğerlerinden farklı küçük erkek kardeş » in anlatılmasını sağlayacak dekor ve kuklaları üretir. Rusya’da yaşayan Yetchein yine Rusya’da bulunan Voronej Kukla Tiyatrosu’nda çalışmaktadır. Hem Fransa’da hem de Türkiye’de sahnelenen « Çok Yüksek Dağın Arkasında » adlı oyunun dekorunu Michel Rosenmann ile tasarlamıştır.