2. İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali

Institut français İzmir
12.04.2022
16.04.2022

Halkların Köprüsü Derneği işbirliğiyle

Institut français İzmir, ikinci yılında da İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali’ni ağırlıyor!

Halkların Köprüsü Derneği tarafından 12-16 Nisan tarihleri arasında düzenlenen festivalde, Hindistan, Fransa, Almanya ve İtalya gibi farklı ülkelerden 35’i kısa metraj, 14’ü uzun metraj kurmaca, belgesel ve animasyon film gösterime sunulacak.  Festivalin açılışında Halkların Korosu da bir konser verecek. Konserde, Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Yunanca ve Lazca parçalar seslendirilecek.

Halkların Köprüsü Derneği, daha önceki festivalde olduğu gibi bu sene de filmleri, görme engelli bireylerin eş zamanlı olarak izleyebilmesi adına sesli betimleme çalışmalarına hız verdi. Bu amaçla en az 15 film Halkların Köprüsü Derneği gönüllüleri, Sesli Betimleme Derneği ve Otuzbeşlik.com emekçilerinin katkılarıyla sesli betimlendi. Yanı sıra, görme engelli izleyicilerin katılımını da sağlamak üzere ‘Pelerinli Çocuk’ adlı film salonda herkes tarafından sesli betimlemeli izlenecek.

Halkların Dostluğu

Festivalin ilk gün filmlerinden biri olan ‘Umut Limanı/Le Havre’ Aki Kaurismäki yönetmenliğinde, göçmen bir çocuğun Le Havre liman şehrinde yaşayan bir Fransız ile yolunun kesişmesi ve aralarındaki dostluğu anlatıyor. Yine halklar arasındaki dostluğu inşa etmenin öneminden ve yaşanan tüm acılara rağmen bu dostluk ve dayanışmadan umut devşiren filmlerden ‘Yollarda/Roads’ (Sebastian Schipper) festivalin öne çıkan filmlerinden biri.

Panel, Atölye, Sergi ve Söyleşiler

Festivalde, yönetmenlerle yapılacak söyleşilerin yanı sıra bir de panel gerçekleştirilecek. Kurucu başkan Cem Terzi’nin moderatörlüğünde gerçekleşecek panelin konusu Işid saldırısı ile yaşanan Ezidi Soykırımı. Panelin konuşmacıları Zülfü Livaneli, Yazda Derneği’nden Natia Navrouzov, Farida Falıt Jrdo ve soykırımdan sağ kurtulan Ameena Qasım Khalaf.

Institut français İzmir sergi salonunda, Christian Alexander Rogler’in oldukça ses getirmiş ‘Yaşamak İstiyordum/I Wanted to Live’ isimli filminin sürekli gösterimi festival süresince ziyaretçilere açık olacak. 1993 yılından günümüze kadar Avrupa sınırlarında hayatını kaybetmiş 35.597 mültecinin isimleri, ölüm yeri, nedeni ve tarihlerinin bilgisini aktaran bu film, video enstalasyon şeklinde izleyicilerle buluşacak. Bilgi aktarımının alışılmadık ve sinemasal bir formunu yaratan 81 dakikalık bu film öncelikle kaybedilen hayatlar için sessiz ve dijital bir anıt olmayı hedefliyor.

 

Giriş serbest ve ücretsizdir.

Cumhuriyet Blv. No 152 Alsancak t: 466 00 13/14

PROGRAM http://multecifilmfestivali.org/