Ariane Bonzon ile söyleşi : “Türkiye, Kader Anı, Röportajların izinde son 20 yıl 1997-2019”

Institut français
03.12.2019 - 19:15

Ariane Bonzon ile söyleşi : “Türkiye, Kader Anı, Röportajların izinde son 20 yıl 1997-2019”. Institut français’de gerçekleşecek söyleşide gazeteci Ariane Bonzon bazı röportajlarının perde arkalarını ve sırlarını ilk kez izleyicilerle paylaşacak. Konferans sadece Fransızca dilinde olacak.

Ariane Bonzon ile söyleşi : “Türkiye, Kader Anı, Röportajların izinde son 20 yıl 1997-2019”

Tanıkların arka planında kalmak, sözlerini en doğru biçimde aktarmak, herkese söz hakkı tanımak , kendine karşı düşünmek: işte 20 yıldan fazla bir zaman önce Türkiye üzerine çalışmaya başlayan Ariane Bonzon’a sürekli olarak bu ilkeler rehberlik etti. Institut français’deki söyleşide gazeteci Ariane Bonzon bazı röportajlarının perde arkalarını ve sırlarını ilk kez izleyicilerle paylaşacak. Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş, Hrant Dink veya Ahmet Altan gibi karşılaştığı dönemde az tanınan ancak bugün ünlü olan pek çok isimle gerçekleştirdiği ilk röportajlarına değinecek. Ve nihayet salt Avrupa odaklı bir bakışın bugün Türkiye’de olup biteni anlamak için neden yetersiz kaldığını açıklayacak.

Ariane Bonzon: Kudüs ve Johannesburg’daki görevlerinin ardından Arte ve Slate.fr’in İstanbul muhabirliğini yapan Fransız gazeteci, Fransa eski başbakanı Michel Rocard’ın 2008’de yayınlanan « Türkiye’ye Evet » (Hachette, 2008) kitabının yazımına katkı sağladı. Ahmet İnsel ve Michel Marian arasında gerçekleşen « Ermeni Tabusu Üzerine Diyalog » (Liana Levi, 2009) kitabını yayına hazırladı. Arabuluculuk konusunda eğitimi olan Bonzon Paris Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü’nde (Iris) krizden çıkış ve barış süreci konuları üzerine ders veriyor. Son olarak « Türkiye, Kader Anı » (Temps présent, 2019) adlı kitabı yayınlandı.

Jean-Michel Foucault: Konservatuvarda tiyatro eğitimi aldığı 1969 yılında Nazım Hikmet’in ülkesine ayak bastı (aynı yıl Armstrong da aya ayak basmıştı). Yıllar içerisinde bu ülkeyi keşfedip içine girmiş ve daha sonra « bağımlısı » olduğu bu yere yerleşmiştir. 80’li yıllarda Esin Afşar’ın prodüktörlüğünü yapmış, şarkıcının Fransa turnelerini düzenlemişti. Daha sonra İstanbul ve tüm Türkiye çapında turizm alanında çalışmaya başlamıştır. 50 yıl boyunca hem yaşamına tanıklık ettiği hem de içerisine dahil olduğu bu ülkenin her gün yeni bir yüzünü keşfetmeyi sürdürüyor.

Giriş ücretsizdir. Etkinlik Fransızca olarak gerçekleşecektir.

En partenariat avec :