fbpx

KONSER ǀ Songs from Home: Voices of Zazaki, Palestine and Occitania

Last Penny, Büklüm Cad No:41/A Kavaklıdere
24.04.2025 21:00

Trio

  • Eylül Nazlıer (Turkiye)
  • Caroline Sasal (Okistanya)
  • Bashar Murad (Filistin)

Bu performans, Institut français Türkiye’nin TamArt programı tarafından Villes des Musiques du Monde ve Les Ballastières iş birliğiyle başlatılan karşılaşmanın ilk halka açık sunumudur. Les Ballastières’de dört hafta süren çalışmanın ardından sanatçılar müzikal ve kültürel etkilerini harmanlayarak zaman geçirdiler. Eylül Nazlıer, Bashar Murad ve Caroline Sasal, farklı seslerini ve geleneklerini dinamik ve kültürlerarası bir deneyimle harmanlayarak birlikte performans sergileyecekler. Zazaki, Filistin ve Oksitan kültürlerinin zengin mirasından beslenen performansları, kimlik, dayanıklılık ve aidiyet üzerine eşsiz bir keşif niteliği taşıyor.

“Songs from Home”, müziğ in farklı sesleri ve gelenekleri bir araya getirme gücünün bir kutlaması olarak sınırlar ve kültürler arasında ortak bir bağlantı anı yaratıyor. Her sanatçı kendi yolculuğunu sahneye taşıyor ve kendi ülkelerinin özünü yansıtan şarkılardan oluşan bir goblen dokuyor.

  • 24 Nisan Perşembe, 21.00
  • Yer: Last Penny, Büklüm Cad No:41/A Kavaklıdere – ☎️0312 926 07 21
  • Biletler: Biletino

Müzisyenler

Eylül Nazlıer, 2005 yılında Diyarbakır’da doğdu ve Zazaca ve Kurmanci’de uzmanlaşmış, geleneksel Kürt müziğinin önde gelen yorumcularından biri olarak kendini kanıtladı. Müzik yolculuğu dokuz yaşında anadilinde eğitim veren bir kurumda başladı ve müzik aracılığıyla kültürüyle bağını derinleştirdi. Eylül’ün sanatının kökeni, Kürt kültürünün kadim Dengbêj geleneğini çağdaş sahnelerde korumaya ve sergilemeye olan bağlılığından geliyor.
Eylül, 15 yaşındayken 50 kişilik bir orkestrada vokalist olarak ilk profesyonel deneyimini kazandı. Aynı dönemde, günümüzde de aktif olan 11 kişilik, tamamı kadınlardan oluşan bir müzik grubunda vokalist olarak sahne aldı ve cura ve kopuz çaldı.
Resmî müzik eğitimine Aram Tigran Şehir Konservatuvarı’nda başladı ve Yüksek Lisans Müzik Merkezi Akademisi’nde çalışmalarını tamamladı. 2023 yılında stüdyosunu kurdu ve şarkının sözlerinden, melodisinden, düzenlemesinden ve kaydından tam sorumlu olarak ilk şarkısını yayınladı. Eylül, 15 yaşından beri çok sayıda müzisyenle iş birliği yaptı, canlı ve çevrimiçi konserlere katıldı ve çeşitli projelere katkıda bulundu.
Eylül, 2025 yılında Simon Abkarian’ın yazdığı ve Marie Sophie Ferdane ile birlikte yönettiği Fransa’daki “NOS ÂMES SE RECONNAÎTRONT-ELLES ?” adlı tiyatro oyununa katıldı. Sahnede canlı performans sergiliyor ve oyuna kendi dilinde şarkılar eşlik ediyor. Bu proje müziğini tiyatroyla birleştiriyor ve sanatına benzersiz bir boyut kazandırıyor.
Eylül şu anda Zazaca şarkılarla dolu bir albüm üzerinde çalışıyor ve dilinin ve kültürünün görünürlüğünü artırmayı amaçlıyor. Bu albüm, müzik aracılığıyla kimliğinin güçlü bir yansıması olmasının yanı sıra Dengbêj geleneğine bir övgü ve devam niteliğinde. Eylül Nazlıer’in sanatı aracılığıyla mirasını koruma ve tanıtma misyonunun bir kanıtı niteliğinde.

 

Caroline SASAL, dünya müziğinin birçok yönünü uzun zamandır araştıran bir müzisyen ve bestecidir. Çalıştığı tüm müziksel keşiflerden ve geleneklerden ödünç aldığı armonilerle besteler yaratıyor ve düzenliyor.
Yeni armonileri keşfetme ve farklı müzik modlarını anlama yolundaki bu amansız arayış, onu dünyayı dolaşmaya, yerel müzisyenlerle tanışmaya ve her müzik kültürünün inceliklerini incelemeye yöneltti. Yıllar süren çalışma ve yoğunlaşmanın ardından Caroline, Oksitan kökenlerine dönmeye ve dünyanın dört bir yanından gelen bu çeşitli müziksel etkileri Aàgut şarkı ve vurmalı çalgılar projesine entegre ederek geleneksel öğeleri çağdaş öğelerle harmanlayan benzersiz bir uyum yaratmaya karar verdi.
Keşifleri sırasında bu atalardan kalma melodileri, onlara modern ve yenilikçi bir elektroakustik dokunuş katarak yeniden yorumluyor.

 

Başhar Murad, Filistin ruhuna dayanan, küresel çapta etkili pop müzikler üreten Filistinli bir pop sanatçısı, şarkıcı-söz yazarı ve film yapımcısıdır. Müziği, kalıpları yıkıyor ve Filistinli gençlerin karşı karşıya olduğu toplumsal sorunlara ışık tutuyor; bunların arasında işgal altında ve ataerkil bir çerçevede yaşamak da var. İster gelinlikle sahneye çıksın, ister cinsiyet çeşitliliği hakkında şarkı söylesin, Bashar her zaman risk alıyor ve eleştirel düşünme becerisini geliştiriyor. Bashar’ın müzik sesleri, geniş ve yaratıcı ses dünyasında kök salmış pop, elektronik ve modal tonlamaları kapsıyor.