20 Mart 1970 – 20 Mart 2020: Frankofoni ile 50 Yıl

50 yıl önce, 20 Mart 1970 tarihinde, kurumsal Frankofoni’nin kurucu babalarından Senegal’li Léopold Sédar Senghor ve meslektaşları Tunus’lu Habib Bourguiba, Nijerya’lı Hamani Diori ve Kamboçya Prensi Norodom Sihanouk, Fransızca’yı halklar arasındaki yakınlaşmanın, gelişme ve dayanışmanın hizmetine sunmak istemişlerdi. Bu amaçla 21 devlet ve hükümet tarafından Niamey’de imzalanan bir sözleşme ile Kültürel ve Teknik Işbirliği Ajansı kuruldu.

Frankofoni projesi hiç durmadan ilerlemeye devam etti ve ajans 1998’de Hükümetlerarası Frankofoni Ajansı ve 2005’de ise Uluslararası Frankofoni Organizasyonu adını aldı. Yıllar içinde modernleşen ve gelişen Organizasyon faaliyetlerini, iş ortaklarını ve işbirliklerini zenginleştirerek bugün 88 ülkenin üye olduğu önemli bir aktör haline geldi.

2020 yılında dünyanın dört bir yanında Frankofoni’nin 50. yılı kutlanırken öncelikle geri dönülerek kurucu babaların felsefesi anılacak ve üzerinde düşünülecek ama aynı zamanda geleceğe bakılacak ve yarınların Frankofoni’si birlikte oluşturulacak. Her yıl olduğu gibi, Türkiye’de de Subat’tan Mayıs ayına kadar yüzden fazla etkinlik gerçekleştirmek için Frankofoni’nin tüm aktörleri bir araya geldi.

 

Frankofon ülke elçilikleri ve konsoloslukları, Ankara, Istanbul ve Izmir’de bulunan Institut français Türkiye, Adana ve Bursa’da bulunan Alliance française dernekleri, Fransızca öğretmenleri dernekleri, çift dilli eğitim kurumları, Fransız liseleri, Galatasaray Üniversitesi ve Türk üniversitelerinin Fransızca bölümleri tarafından hazırlanan etkinlik takvimini hemen kesfetmek için tıklayın!

FRANKOFONİ ETKİNLİKLERİ TAKVİMİ