KONFERANS: LABRAUNDA

Erimtan, Kale Mh Gözcü Sok. Altındağ
20.03.2018 - 07:00

2017 yılında Bilkent ve Ankara Üniversiteleri ve Fransız Kültür Merkezi işbirliği esnasında gerçekleşen 3 dizi arkeoloji konulu konferansların başarısından sonra, 2018’de tekrar arkeoloji konulu 3 yeni konferanslar düzenlenecektir. Bu Mart ayında ilk konuşmamız Sayın Olivier Henry  ile başlayacaktır.

2017 yılında Bilkent ve Ankara Üniversiteleri ve Fransız Kültür Merkezi işbirliği esnasında gerçekleşen 3 dizi arkeoloji konulu konferansların başarısından sonra, 2018’de tekrar arkeoloji konulu 3 yeni konferanslar düzenlenecektir. Bu Mart ayında ilk konuşmamız Sayın Olivier Henry  ile başlayacaktır.

Mauzolos İçin Bir Saray mı?

özet: Labranda sit alanı antik dönemdeki Karya kimliğinin tanımlanmasıyla ilgili tartışmaların ortasında yer almaktadır. Tunç çağında kurulan sit alanı muhtemelen daha İ.Ö 6. yüzyıldan önce Zeus’a adanmış kırsal (mütevazı) bir tapınak haline gelmiştir. Labranda en parlak dönemini meşhur Mauzolos’un yürüttüğü büyük mimari düzenlemeler sayesinde İ.Ö. 4. yüzyılda yaşamıştır. Bu sırada Karya Kralı, Pers İmparatorluğu Satrapı ve yerel hanedan unvanlarına sahip olan Mauzolos tüm Karya halklarını hükümdarlığı altında toplamaya ve Karya’yı Yunan ve Pers etkisinden bağımsız farklı bir ulus haline getirmeye karar vermiştir. Bu amaçla iddialı mimari programlarla birlikte bir dizi kapsamlı kentsel, ekonomik ve siyasi reform yapmaya girişmiştir. Bu çerçevede Labranda’da, güneybatı Anadolu’da Karya’nın gücünün ve kimliğinin vitrini haline gelen bölgesel büyük bir tapınak yapmaya karar vermiştir.

Labranda’da bugün halen devam etmekte olan kazılara 1948’de başlanmıştır. Sit alanının tarihine ve mimarisine ilişkin birçok yönü ortaya çıkarılmış olsa da, önemli sorular halen cevapsız kalmış durumdadır. Bu konferansın amacı Labranda sit alanını ve 70 yıldır üzerinde yapılan çalışmaları tanıtmaktır. Son keşiflerin ışığında basit bir tapınaktan daha fazlası olabileceği ortaya çıkan sit alanının işlevi üzerinde de durulacaktır.

Biyografi

Olivier HENRY özellikle güneybatı Anadolu, Karya olmak üzere Antik Anadolu’nun mezar mimarisi alanında uzmanlaşmış bir arkeologdur. 2005 yılında Bordeaux Üniversitesinde doktorasını bitirdikten sonra, misafir öğretim üyesi olarak İllinois Üniversitesinde (UIUC) çalışmaya başlamıştır. 2007 yılında Koç Üniversitesi Araştırma Merkezinde (RCAC) doktora sonrası bir görev alınca Türki̇ye’ye yerleşti. 2010-2014 yılları arasında Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsünde arkeoloji biriminin yönetiminden sorumlu bilimsel araştırmacı görevini üstlenmiştir. 2014-2016 yılları arasında Paris Ecole Normal Supérieure AOrOc laboratuvarında PSL üstün başarı bursu çerçevesinde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır (Anadolu Arkeolojisi). 2017’den beri Bilkent Üniversitesinde eğitim vermektedir.

Oliver Henry 1998’den beri Türkiye’de sahada çalışmaktadır. 2013 yılında, ondan fazla farklı milletten uzman ve öğrenciden oluşan bir araştırma ekibini yönettiği Labranda kazısının (Milas/MUĞLA bölgesi) idaresini üstlenmiştir.

Antik mezar dünyası, Anadolu’nun yerel elitlerinin kimliği ve kültürü ve şehir dışı tapınakların oluşturduğu anıtsal alanlar Olivier HENRY’nin ilgi alanlarıdır.

2009’da PUR yayınlarından çıkan Karya Mezarları, Mezar Mimarisi ve Karya Kültürü kitabını yazmış ve Şehirde Ölüm (İstanbul 2013), 4th Century Karia ; Defining a Karian Identity under the Hekatomnids (Istanbul 2013) ve Tumulus as Sema (Berlin 2016) gibi çok sayıda eserin de editörlüğünü yapmıştır.