Konferans: Akdeniz’deki Paylaşılan Kutsal Mekanlar

İstanbul Fransız Kültür Merkezi
18.04.2019 - 19:15

Dini kimlikler sorunsalı 21. Yüzyılın Avrupa ve Akdeniz’deki en hassas konuları arasında yer almaktadır. Bu bölüşülen mekanların bazılarında müminler arasında kimi zaman düşmanlığa dönüşebilen net bir ayrım bulunurken bazılarında ise dinlerarası geçirgenlik ve misafirperverlik söz konusudur. Bu konferans, 19 Nisan’da Depo’da açılacak olan « Paylaşılan Kutsal Mekanlar » sergisi çerçevesinde yer almaktadır.

Konferans: Akdeniz’deki Paylaşılan Kutsal Mekanlar

Bazen şiddetli karşıtlık, rekabet ve uyuşmazlığı da içeren dini kimlikler sorunsalı 21. Yüzyılın Avrupa ve Akdeniz’deki en hassas konuları arasında yer almaktadır. Oysa, üç tektanrılı din, başlangıçlarından bu yana ortak pratikler, koruyucu simgeler ve kutsal mekanları paylaşmaktadır.
Aynı dinsel alanın farklı dinlere mensup kişiler tarafından ziyaret edilmesi, tek tanrıya inananlar için kendiliğinden anlaşılır bir durum değildir. İbadet yerleri bu birlikte yaşam için en uygun alanlar sayılmasa da, bazı tapınaklar, bunun tam tersine, Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanları buluşturmaktadır. Daha yüksek bir ruhani gücün nitelendirdiği söz konusu kutsal mekanlar bireysel ibadet ve yaratıcı ritüelleri serbest bırakmaktadır. Bu bölüşülen mekanların bazılarında müminler arasında kimi zaman düşmanlığa dönüşebilen net bir ayrım bulunurken bazılarında ise dinlerarası geçirgenlik ve misafirperverlik söz konusudur.
Bu konferans, 19 Nisan’da Depo’da açılacak olan « Paylaşılan Kutsal Mekanlar » sergisi çerçevesinde yer almaktadır. Daha önce 2015 yılında Marsilya’daki Avrupa ve Akdeniz Uygarlıkları Müzesi’nde (MUCEM), Tunus Bardo Müzesi’nde, Paris Ulusal Göç Tarihi Müzesi’nde ve ayrıca Selanik, Marakeş ve New York’da düzenlenen bu serginin küratörlüğünü CNRS’de antroplog olan Dionigi Albera ve Manoël Pénicaud üstleniyor.

CNRS’de araştırma direktörü olan antroplog Dionigi Albera 2006-2016 yılları arasında yöneticisi olduğu Avrupa ve Karşılaştırmalı Akdeniz Etnolojisi Enstitüsü (CNRS, Aix-Marseille Universitesi) üyesidir.
Avrupa ve Akdeniz bölgelerini kapsayan araştırmaları çeşitli konuları ele almaktadır : alansal hareketlilik, ailesel örgütlenme biçimleri, Akdeniz dünyası çalışmalarının teorik çerçeveleri, haclar ve tektanrılı dinler bağlamında karışık ibadet olguları gibi.
Yirminin üzerinde kitabı yazmış veya yazımına katkıda bulunmuştur. 33 hakemli yayını bulunan Albera çeşitli çalışmalarda 70 konu başlığı kaleme almıştır. Akdeniz’deki dinlerarası haclar ile ilgili ortak yayına hazrladığı bir kitap Fransızca’dan sonra İspanyolca, İngilizce ve İtalyanca’ya çevrilmiştir. Bir başka kitabı ise Uluslararası Mario Rigoni Stern ödülünü almıştır.
2010-2016 yılları arasında CNRS Ulusal Komitesi üyesi olan antropolog, ayrıca Paris Sorbonne Üniversitesi’nde LABEXMED (MMSH/AMU) mükemmeliyet laboratuarı yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.
2015 yılı Nisan- Ağustos ayları arasında 121 000 kişinin ziyaret ettiği Mucem müzesindeki « Paylaşılan Kutsal Mekanlar » sergisinin genel küratörlüğünü üstlenmiştir. Daha sonra, Manoël Pénicaud ile birlikte, ayı serginin yenilenmiş versiyonlarının küratörlüğünü yapmıştır : Tunus Bardo Müzesi (19 Kasım 2016 – 12 Şubat 2017) ; Selanik’de Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi ve Ulusal Fotoğraf Müzesi (23 Eylül 2017 – 31 Ocak 2018) ; Paris’de Ulusal Göç Tarihi Müzesi (23 Ekim 2017 – 21 Ocak 2018) ; Marakeş’de Dar el-Bacha Confluences Müzesi (18 Aralık 2017 – 21 Mayıs 2018) ; New York Halk Kütüphanesi, Morgan Kitabevi ve Müzesi, The Graduate Centre (27 Mart – 30 Temmuz 2018).

CNRS’de araştırma sorumlusu olan antroplog Manoël Pénicaud Avrupa ve Karşılaştırmalı Akdeniz Etnoloji Enstitüsü (CNRS, Aix-Marseille Universitesi) üyesidir.
Hac ve Avrupa ve Akdeniz’de dinlerarası misafirperverlik konularında uzman olan Pénicaud, birçok makale ve aralarında « Yedi Uyurların Uyanışı » kitabının da bulunduğu pek çok çalışmanın yazarıdır. Birçok kitabın da yayınına katkıda bulunmuştur : « Lieux saints Partagés » (Actes Sud, 2015, Akdeniz Sanat Kitabı Ödülü) ; « Coexistences » (Actes Sud, 2017) ; « Shared Sacred Sites » (New York Public Library, 2018).
Dionigi Albera ile birlikte, 2015 yılında Marsiya Mucem müzesinde, 2016’da Tunus’da Bardo Müzesi’nde, 2017’de Selanik ve Paris’de ve 2018’de Marakeş ve New York’da gerçekleştirilen « Paylaşılan Kutsal Mekanlar » sergisinin küratörlüğünü yapmıştır. Sergi Fransız Kültür Merkezi işbriliğiyle 2019 yılının Nisan-Haziran ayları arasında İstanbul’da Depo’da ziyaretçilerle buluşacaktır.
Aynu zamanda fotoğrafçı (Agence Le Pictorium) ve belgeselci de olan Manoël Pénicaud’nun « Baraka’nın yolları » adlı filmi 2008 yılında Uluslararası Palermo Festivali’nde ödüle layık bulunmuştur.

Giriş serbest. Kayıt gereklidir.
Yerler sınırlı sayıda olduğundan geliş sırasına göre yer verilir. Etkinliklerden en az 15 -30 dakika önce gelmenizi tavsiye ederiz.