Söyleşi: General De Gaulle döneminde (1958-1969), Fransa-Türkiye ilişkileri

İstanbul Fransız Kültür Merkezi
08.11.2018 - 19:15

General De Gaulle, elli yıl önce (25-30 Ekim 1968) Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundu. İstanbul Fransız Kültür Merkezi, bu tarihi ziyareti anmak amacıyla, o zamanın ayrıcalıklı tanıklarını ve uzmanlarını bu dönem hakkında konuşmaya davet ediyor.

SÖYLEŞİ

General De Gaulle döneminde (1958-1969), Fransa-Türkiye ilişkileri

General De Gaulle, elli yıl önce (25-30 Ekim 1968) Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundu.  İstanbul Fransız Kültür Merkezi, bu tarihi ziyareti anmak amacıyla, o zamanın ayrıcalıklı tanıklarını ve uzmanlarını bu dönem hakkında konuşmaya davet ediyor.

Büyükelçi François Bujon de l’Estang, General De Gaulle’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde (1966-1969) Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri görevini üstlenmişti. Konuşmasında, De Gaulle’ün güncel dış politikalara bakış açısı ve De Gaulle’cü dünya görüşünün temel ilkeleriyle biçimlenmiş olan, Fransa’nın Türkiye politikalarına da değinecek. General, bu ziyareti vesilesiyle de, Yalta konferansında ortaya çıkan iki kutuplu dünya düzenine muhalif tavrını koruyarak, ulusal bağımsızlık ve ikili blok sistemini aşma mesajı vermişti.

De Gaulle, her dış ziyaretinde yaptığı gibi, Ankara’ya vardığında da bir kaç cümle Türkçe telaffuz ederek konuşmasını yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’e son derece heyecanlı ve duyarlı bir üslupla saygılarını sunmayı ihmal etmedi.  Anıtkabir özel defterine “Bir insan için ulaşılabilecek en şanlı ve şerefli mevki, milletini yeni bir hayata kavuşturmaktır. İşte Atatürk bunu yapmıştır » diye yazan  De Gaulle, Türkiye’yi sürekli çağdaşlaşma çabalarından ötürü kutlayarak, bağımsızlık ve ulusal egemenliğin hem Türkiye, hem Fransa açısından paylaşılan ortak bir irade olduğunu vurguladı.

Tarihçi Sinan Kuneralp, o dönem Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri olan babası Zeki Kuneralp’in bazı anılarını paylaşacak, Generalin ziyareti esnasında Galatasaray’da karşılayanlar arasında yer alan Füsun Türkmen de, bu ziyaretin yapıldığı dönem koşullarının, Fransa-Türkiye ilişkileri tarihine etkileri hakkında bilgi verecek.Konferans, Emre Gönen tarafından yönetilecek.

Söyleşi dili Fransızcadır, simültane çeviri yapılacaktır.

Konuşmacılar : François Bujon de l’Estang, Füsun Türkmen, Sinan Kuneralp
Moderatör : Emre Gönen

François Bujon de l’Estang 1966 yılında Dışişleri Bakanlığı’na katılarak, 1966-1969 yılları arasında General De Gaulle’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterlik görevini üstlenmiştir. 1986 – 1988 yılları arasında Başbakan Jacques Chirac’ın diplomatik danışmanı olarak görev yaptıktan sonra, 1989-1998 yılları arasında Kanada’nın Fransa Büyükelçisi, 1995-2002 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin Fransa Büyükelçisi, 2003-2010 yıllarında da Amerika yatırım bankası Citigroup’un Fransa başkanı görevlerinde bulunmuştur. Halen uluslararası bir strateji danışmanlık firması olan FBE International Consultants’ın başkanıdır.

Galatasaray Universitesi Uluslararası İlişkiler bölüm başkanı ve öğretim görevlisi Füsun Türkmen, 2016 yılında asil üye olarak yer aldığı uluslararası Seghor Kürsüsü’nün halen başkan yardımcılığını yapmaktadır. 4 yıl boyunca (2011-2015) Galatasaray Üniveristesi Avrupa  araştırmaları ve bilgi merkezinin yöneticiliğini üstlenmiş (2012-2018), Uluslararası Siyasal bilimler derneğinin yürütme kurulunda görev almış ve derneğin İnsan Hakları araştırma komitesinin başkanlığını (2012-2014) yürütmüştür. Fransa-Türkiye  ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir yere sahip Institut de Bosphore kurumunun bilimsel komite üyesidir.

Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomatik ilişkileri konusunda uzman tarihçi Sinan Kuneralp İstanbul’da bulunan Isis Yayınevini kurucusudur. Osmanlı tarihi üzerine birçok dilde (Fransızca, İngilizce, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca) hem Türk hem de yabancı yazarların eserlerini yayımlıyor.

İstanbul Saint- Joseph Lisesi’nde başladığı eğitimini, Strasbourg ve Brüksel Üniversiteleri’nde tamamlayan Emre Gönen, Bilgi Üniversitesi’nde dersler veriyor. Avrupa Birliği, Avrupa kurumları ve Avrupa ekonomik ve sosyal tarihi konusunda uzman. Bir dönem İktisadi ve Kalkınma Vakfı (IKV) genel sekreterliği de yapmış olan Emre Gönen, çeşitli televizyon programlarında yorumcu ve Daily Sabah gazetesinde köşe yazarıdır.