FİKİRLER GECESİ: SÜRGÜN, SURİYE VE GÜNÜMÜZDE SANAT

FKM, Konrad Adenauer Cad. No 30 - YILDIZ
31.01.2019 - 19h
02.02.2019 - 18h

FİKİRLER GECESİ
SURİYE GECESİ

FİKİRLER GECESİ: SURİYE GECESİ

GÜNÜMÜZLE YÜZ YÜZE

31 OCAK 2019

ARTHERE Kolektifi ile Suriye Geceleri

Türkiye’de kurulan genç Suriyeli sanatçı grubu olan ARTHERE ile ortaklık, bir sergi, müzikal bir akşam, konferans ve 2 belgesel film çerçevesinde bir dizi etkinlik sunmamızı sağlıyacak. Ankara’daki bu Suriye Geceleri, 31 Ocak Perşembe’den, 2 Şubat Cumartesi gününe kadar,  Fikirler Gecesi etkinliği olarak gerçekleşecektir.

ARTHERE

Arthere, sanatçıları destekleyen ve temsil eden; onlara yaratıcılık kariyeri boyunca sanatsal, idari ve hukuksal danışmanlık hizmeti veren bir sanat mekânıdır. Sanatçılar ve sanat uzmanları tarafından yönetilen bir alandır. Arthere farklı ükelerden sanatçıların, özellikle Suriyeli sanatçıların, yaratıcı alanda çalışmaları ve sanat dünyasına girmeleri için rehberlik etme ve yeteneklerini ve sanat eserlerini pazarlama fırsatları bulmaya yönelik, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş , sanat alanıdır. Aynı zamanda sanatçıları, sanat çalışmaları, ikamet yerleri, hibeler ve sanat projeleri için yaptıkları başvurularda yönlendiriyoruz. Ayrıca, gösteri, konser ve oyunlar, sergi küratörlüğü, sanat showroomu ve sanat mekanı için bir alan sağlıyoruz. Arthereistanbul kültür ve sanat kurumlarıyla işbirliğine ve sanat ve kültürü destekleyen organizasyonlara öncelik vermektedir, mekanı yönetirken kullanılan metodlar , hoşgörünün ve anlayışın altını çizer ve Türkiyeli, Suriyeli ya da dünyanın neresinden olursa olsun sanatçılara ev sahipliği yapmaktadır.

Program:

19.00 – 20.00: konferans: SÜRGÜN, SURİYE VE GÜNÜMÜZDE SANAT 

Konuşmacılar:

  • Omar Berakdar: görsel sanatlar
  • Zihad Kalthoum: yönetmen
  • Öykü Doğan: ressam
  • Sébastien de Courtois: moderatör – Ankara Fransız Kültür Merkezi Müdürü  

20.00 – 21.00:

Şiir: Çeviriler: Omar Berakdar tarafından Arapça ve Sébastien de Courtois Fransızca. Şiirler, Kashan Kalkour tarafından okunacaktır. Ömer Süleyman Youssef “Şam’dan Uzak” adlı bir şiiri olacaktır.

Şiir ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için, France Culture Radyo’dan dinleyebilirsiniz: https://www.franceculture.fr/emissions/creation-air/collection-voyage-sonore-928-loin-de-damas

müzik: Lübnanlı uyruklu Lamia Yared, Hozan Osman (Buzuk),  Fotini Kokkala kanun sanatçısı, Erdem Erol (darbuka & dehollo) .

Bu konser, Orta Doğu geleneklerinin mirasını anma vesilesiyle  müzisyenleri bir araya getiriyor. Program Muwashahat’ın yanı sıra Suriye bölgelerinden gelen halk ve klasik şarkıları da kapsayacak.

Lamia Yared Kısa Biyografisi:

Şarkıcı Lamia Yared, oryantal şarkı sanatını derinleştirmek için aynı zamanda klasik Arap, ud’u ve Türk müziğinin ünlü ustalarıyla tanıştığı Yunanistan, Türkiye ve Lübnan’a yaptığı seyahatlerle geçti. 2014 yılında Kanada’da kurduğu Zaman Topluluğu ile Lamia, 15. ve 19. yüzyıllar arasında oluşan Osmanlı dönemi repertuarını aktarıyor. 

www.lamiayared.com

Hozan Osman’nın Kısa Biyografisi: 

« Dünyanın bu bölgesinde kökleri olsa bile, Türkiye’de bulunmayan bir Suriye aracı olan Buzukiyi çalıyorum. Dileğim, bu enstrümanı korumak, güzelliğini paylaşmak ve klasikten oryantale kadar pek çok olanaktan yararlanılmasını sağlamak. Bu dilek, şimdi son buzuki üreticisinin ülkeyi terk etmesinden dolayı daha önemli – dükkanını kaybetti ve gitmek zorunda kaldı. Bundan dolayı, Kadıköy’deki luthierlerin yardımıyla, uzun vadede birçoklarının inşa edileceği bir atölye çalışması oluşturarak bu enstrümanı kendim yapmayı öğrenmek istiyorum.» Hozan Osman, şu anda İstanbul’da yaşayan Hasaké’den (Suriye) Buzuki çalan sanatçıdır.

Fotini Kokkala Kısa Biyografisi:

Fotini Kokkala 26 Şubat 1989’da Yunanistan’daki Atina’da doğdu. Palini Müzik orta okul ve lisesinden mezun oldu. İpirus Teknik Üniversitesinde Geleneksel Halk Müziği bölümünde mezun oldu. Çalışmaları özellikle viyolonsel ve kanun üzerinde yoğunlaşmıştır. Ross Daly’nın kurduğu Labyrinth Music Workshop’daki çeşit müzisyenlerin seminerine katılmıştır (Ömer Erdoğdular,Evgenios Voulgaris, Haris Lambrakis, Erkan Oğur, Göksel Baktagir, Halil Karaduman, Sokratis Sinopoulos, Derya Türkan).

2010’da İstanbul’a erasmus öğrencisi olarak geldi ve o zamandan beri müzisyen ve müzik öğetmeni olarak İstanbul’da yaşıyor. Türkiye’de ve yurtdışında çeşit çeşit müzisyenler ve gruplarla birlikte konser veriyor (Sinafi Trıo, Saana Moussa, Melike Şahin, Evgenios Voulgaris, Solon Lekkas, Nikos Andrikos, Georgios Marinakis, Katerina Papadopoulou, Stelyo Berberis, Taş Plak Kumpanyası, Sesler ve Düşler, Galata Project, Odanın Dışında, Ta palta, Motivasyon, Ortak Doğu, Fulya Özlem ve Akustik Kabare) Sinafi Trio ile birlikte seminer verdi Music Village Ayios Lavrentios’ta ve Kıbrıs’ta.

Erdem Erol Kısa Biyografisi:

ERDEM EROL (Darbuka & Dehollo) Ankara’da doğdu. İlkokul yıllarından itibaren çeşitli müzik enstrümanları ve ritim sazlarına duyduğu ilgi ve beceri ile kendi kendine çalmayı öğrendi. 18 yaşında darbuka ile ilk kez amatör olarak sahne aldı ve uzun zaman çeşitli mekanlarda ve konserlerde değerli sanatçılara eşlik etti. 1996 yılında dünyaca ünlü ritim üstadı Mısırlı Ahmet ile tanışmasının ardından, müzisyenlik ve ritim anlayışında köklü ve bilinçli bir değişiklik yapmaya karar veren Erdem Erol, 1998 – 2000 yılları arasında üstadın teşvik ve desteği ile kendini arama yolculuğuna çıkmış, üstadla birlikte, Mısır’da Kahire ve Sina Çölü’nde darbuka ve dehollo tekniğini geliştirmek üzere çalışmalarda bulunmuştur. 2001 yılında kurulmasına öncülük ettiği Siwatura grubu ile birlikte İstanbul ve Ankara’da çok çeşitli projeler, festivaller ve TV programlarında yer almış, 2003’te ODTÜ Uluslararsı Caz Festivali’ ne katılmıştır. 2004 yılında ise Anadolu Ateşi Dawool Projesi kapsamında Türkiye Turnesinde yer almıştır. 2010 yılında kurulan ve halen devam eden Loca Luna grubu ile çeşitli proje ve albüm çalışmalarında yer aldı. Profesyonel müzisyenlik hayatının yanı sıra kendini arama yolculuğunda 20 yıldır ona rehberlik eden üstadı Mısırlı Ahmet’in kurucusu olduğu, dünyanın ilk darbuka okulu olan Mısırlı Ahmet Ritimhanesi’nde eğitmen olarak yer almaktadır.

21.00:

Serginin açılışı: Türkiye’de yerleşmiş 5 Suriyeli sanatçının yaklaşık otuz resimlerin sergisi.